2024. március 29., péntek

Babalátogatóban Törökfaluban

Köszöntötték Ada község idei első újszülöttjét – Adán kedvezően alakul az újszülöttek száma

A Vajdasági Nagycsaládos-egyesületek Szövetsége (Vancsesz), az adai Tűzsziget Tisza Menti Nagycsaládosok Egyesülete és a Vöröskereszt helyi szervezetének vezetői szombaton Törökfaluban meglátogatták az idei esztendő első Ada községbeli újszülöttjét, Csuzdi Zsófiát, és ajándékcsomagot adtak át neki és családjának. A kislány január 4-én 12 óra 45 perckor látta meg a napvilágot a zentai kórházban Csuzdi Norbert és Edina második gyermekeként, akit nagy örömmel fogadott az ötéves Emma nővére.

Krizsán Vilmos, Velez Teodóra (Tűzsziget), a Csuzdi család és Kiss Tibor (Vöröskereszt) a babalátogatón (Csincsik Zsolt felvétele)

Krizsán Vilmos, Velez Teodóra (Tűzsziget), a Csuzdi család és Kiss Tibor (Vöröskereszt) a babalátogatón (Csincsik Zsolt felvétele)

Krizsán Vilmos, a Vancsesz elnöke a látogató alkalmával elmondta, hogy a szövetség már ötödik alkalommal szervezi meg Ada községben az esztendő első újszülöttjének köszöntését:

– Örömmel hallottuk, hogy a zentai kórházban 2015-ben 13 gyermekkel több született, mint az előző évben, ami összesen 838 újszülöttet jelent. Ez némileg annak is az eredménye, hogy az óbecsei községből a magyar anyukák nem Újvidékre mennek, hanem a zentai kórházba, ahol magyarul tudnak az orvosokkal értekezni. Ez is egy fontos szempont, nem mindegy, hogy milyen környezetben és hogyan szülnek az anyukák – magyarázta Krizsán Vilmos, aki kiemelte: – Örömmel állapítjuk meg, hogy tavaly 113 gyermek született Ada községben. Ez ugyan kevesebb a 2014-es évihez képest, amikor 130 újszülött látta meg a napvilágot, ami kiugróan magas volt. Nem tudjuk, hogy ezt mi eredményezte, hiszen 2013-ban 110 gyermek született. A 2013-as évhez képest viszont a tavalyi évben három gyermekkel több született, amivel elégedettek lehetünk. Lényegesen nem csökken a születésszám. Tudomásunk szerint Magyarkanizsa községben pedig tényleg több gyermek született tavaly, mint az előző évben. Az önkormányzatok részéről most már van több családbarát intézkedés, Magyarkanizsa és Zenta után Kishegyesen, Topolyán, sőt Adán is vannak olyan juttatások, amelyekkel segítik a családokat, tehát jó irányba indultak el az önkormányzatok. A gond elsősorban a munkalehetőségekkel és a munkahelyekkel van, amiből egyre kevesebb van. A legnagyobb gondot az jelenti, hogy azok is, akik dolgoznak, nagyon alacsony bért kapnak. Ez az elvándorlást serkenti. Emiatt van az, hogy sokan elmennek Vajdaságból. A Vancseszban azt szeretnénk, ha ezek a körülmények megváltoznának. Egyrészt nem mindegy, hogy helyben milyen közösség alakul ki, mennyire családbarát, és mennyire érzik ott jól magukat az emberek. Másrészt nagyon fontos, hogy az alapvető egzisztenciális kérdéseket a családok meg tudják oldani, ami a vállalkozásoktól és a gazdaságtól függ. Idén választási év van, amikor semmi sem úgy működik, ahogyan kellene, de reméljük, hogy utána már valóban olyan négyéves ciklus következik, amikor lehet építkezni, közösséget építeni, amikor a gazdaság is kicsit fellendül. Ez a családoknak is kiszámíthatóságot és stabilabb viszonyokat jelent, hogy tudjanak gyermeket vállalni, és felnevelni a csemetéket, majd csak utána várhatjuk, hogy az egész társadalom stabilabbá válik.