2024. március 28., csütörtök
HORVÁTORSZÁG

A migránsok az Adria felé vehetik az irányt

Miután nem sikerült lezárni a török-görög határt, az Európai Unió Macedóniának segít abban, hogy lezárja déli határszakaszát, ami átirányíthatná a migránsokat Albániába, ahonnan szárazföldön, Montenegrón keresztül vagy az Adriai-tengeren át folytatnák útjukat Horvátországba - írta a Vecernji List című horvát napilap kedden.

Elemzőkre hivatkozva a lap azt állítja, hogy a macedón-görög határ lezárása esetén a tavasszal érkező még nagyobb migránsáradat eláraszthatja a dél-dalmáciai dubrovniki régiót, ami ártana a turizmusnak.

Ha ez a forgatókönyv következne be, a migránsokat két módon szállíthatják Nyugat-Európába: vonattal Bosznia-Hercegovinán keresztül Horvátországba, majd tovább Szlovéniába, vagy hajóval Rijekába, majd onnét tovább Szlovéniába. A migránsok egy része Albániából valószínűleg egyenesen Olaszországba tart majd a Vecernji List olaszországi tudósítója szerint.

Silvije Tomašević a lap aktuális rovatában arra emlékeztetett, hogy 1991 márciusában 27 ezer albánnal a fedélzetén kikötött az első, menekülteket szállító hajó Brindisiben. Ezt követően albánok ezrei érkeztek Olaszországba, míg 1997-ben Róma és Tirana megállapodást kötött arról, hogy a két ország közösen lép fel az embercsempészek és illegális bevándorlás ellen. Albán vizeken és albán kikötőkben olasz hadihajók mozogtak szabadon, fedélzetükön pedig albán rendőrök is szolgáltak - emlékeztetett a szerző. Albánia és Olaszország között a tenger 2000 végére átjárhatatlanná vált a menekültek számára. Tomašević szerint jelenleg új migrációs útvonal van kialakulóban, és ettől nem csak Olaszországnak kell tartania, hanem Horvátországnak is.

A Večernji List a témával kapcsolatban kiemelte: Miro Cerar szlovén miniszterelnök javaslata, miszerint a macedón-görög határt kell lezárni ahhoz, hogy feltartóztatható legyen a Közel-Keletről érkező bevándorlók ellenőrizhetetlen tömege, sok európai vezetőnél talált támogatásra. Ugyanakkor sem Szlovénia, sem az EU nem beszél arról, mi lesz akkor, ha a migránsáradat valóban az Adriára irányítódik át.

A zágrábi belügyminisztérium adatai szerint a magyar-szerb zöldhatár tavaly szeptemberi lezárása óta Horvátországban 622 116 illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba. Pénteken 1843, szombaton 2641, vasárnap 2098 migráns lépte át a szerb-horvát határt. Szlovéniában a legfrissebb adatok szerint október közepe óta 442 105 illegális bevándorlót regisztráltak. A horvát-szlovén határt pénteken 3416, szombaton 2556, vasárnap 1249, hétfőn 716 migráns lépte át. Idén eddig összesen 63 501 volt az átlépők száma.