2024. április 19., péntek

Észak-Korea bejelentette az ENSZ-nek, hogy műhold felbocsátására készül

Észak-Korea arról tájékoztatta az ENSZ két szakosított szervét, hogy műholdat készül felbocsátani február 8. és 25. között - jelentette kedden a dél-koreai és a japán média.
A londoni székhelyű Nemzetközi Tengerészeti Szervezet (IMO) egyik szóvivője a Reuters hírügynökség kérdésére megerősítette a híreket.
A japán Kyodo hírügynökség értesülései szerint a tesztet a Nemzetközi Távközlési Egyesületnek (ITU) is bejelentették. A két szervezet tájékoztatása megszokottnak számít műholdfelbocsátások esetén.
A múlt héten amerikai kormányzati források arról számoltak be, hogy Észak-Korea vélhetően nagy hatótávolságú ballisztikus rakéta tesztelésére készül. 
Phenjan legutóbb 2012 decemberében hajtott végre - állítása szerint - műholdfellövést. Amerikai és dél-koreai katonai szakértők szerint ugyanakkor az észak-koreai tesztek célja nem műholdak Föld körüli pályára állítása, hanem a hasznos terhet szállító, nagy hatótávolságú ballisztikus rakéták tesztelése.
Daniel Russel, az Egyesült Államok külügyminisztériumának kelet-ázsiai ügyekben illetékes államtitkár-helyettese kedden azt mondta, hogy a műholdfelbocsátás Phenjan nemzetközi kötelezettségeinek "égbekiáltó megsértése" lenne. Az amerikai diplomata szerint a tervezett kilövés megerősíti, hogy szigorítani kell az Észak-Koreával szemben alkalmazott ENSZ-szankciókat.
Az Egyesült Államok és Dél-Korea már jelenleg is a kommunista diktatúrára kivetett büntetőintézkedések szigorítását akarja elérni a január 6-án végrehajtott észak-koreai kísérleti atomrobbantás miatt.