2024. március 28., csütörtök

Frontex-szóvivő: megnövelt költségvetéssel védik az uniós határokat

Miután Európának példa nélküli migrációs válsággal kell szembenéznie, a Frontex már tavaly is kapott pluszforrást, s a következő években tovább növekszik az uniós határőrizeti ügynökség költségvetése - nyilatkozta a Kossuth Rádió 180 perc című műsorának adott interjújában Ewa Moncure, a Frontex szóvivője.

Mint kifejtette: 2015-öt 112 millió eurós költségvetéssel indították. Először áprilisban kaptak pluszforrásokat, majd év végére 142 millióra bővült a keretük. Az idei évet 250 millió eurós költségvetéssel indítják, s a tervek szerint ez a következő években tovább növekszik majd. Mint elmondta: továbbra is 15-16 bevetésre kész hajójuk van az olasz vizeken és 16 Görögországnál.
A szóvivő szerint ugyanakkor még több hajóra, helikopterre, járőrautóra és emberre lenne szükség.
Ewa Moncure elmondta: a Frontex feladata a külső uniós határok védelme, de csak pótlólagos támogatási szerepük van, nem pótolják a nemzeti hatóságokat. A tagállamok saját határainak lezárásában a Frontexnek nincs szerepe, az nemzeti döntés - tette hozzá.
A Frontex emberei jelen vannak a görög szigeteken és a görög-macedón határ görög oldalán is. A szóvivő szerint jelenleg megvan a kapacitásuk, hogy mindenkit regisztráljanak. A többséget nyilvántartásba is veszik, de így is megvan az esélye, hogy egy-egy ember kikerüli az ellenőrzést.
A tengeri határellenőrzési feladatról elmondta: az uniós alapelv szerint mindenki jogosult arra, hogy nemzetközi védelmet kérjen. Senkit sem fordíthatnak vissza, mindenkit oda kell kísérniük, ahol benyújthatja kérelmét. Ha viszont ezt nem teszi, vagy elutasítják a menedékkérelmét, akkor az illetőnek vissza kell térnie hazájába - fejtette ki a Frontex szóvivője.
Ewa Moncure a Frontex múlt héten kiadott jelentése szerint a migránsok között az elmúlt év végére csökkent a szírek aránya.