2024. március 29., péntek

Negyvennyolc százalék az EU mellett

Amennyiben holnap tartanának népszavazást az országban azzal a kérdéssel, hogy „Támogatja-e Szerbia európai uniós csatlakozását?” a polgárok 48 százaléka szavazna igennel, derül ki a kormány integrációs irodájának múlt év decemberi felméréséből, amelynek eredményeit tegnap hozták nyilvánosságra.

A polgárok 28 százaléka karikázná be a szavazólapon a nemleges válaszlehetőséget, 15 százalékuk nem menne el voksolni, 9 százalékuk pedig nem tudja, milyen választ adna erre a kérdésre. A felmérésben 1027 felnőtt polgár vett részt.

A 2014 decemberében végzett felméréshez mérten nőtt a csatlakozás támogatottsága, hiszek akkor a polgároknak csak 44 százaléka szavazott volna igennel. Viszont a csatlakozást ellenzők aránya is növekedett, hiszen akkor még csak a polgárok 25 százaléka voksolt volna nemmel.

Az előző évekhez képest magas a reformok támogatottsága. A felmérésben részt vett egyének 73 százaléka véli úgy, hogy a reformok elengedhetetlenek nemcsak az EU-s csatlakozás végett, hanem a polgárok jóléte és egy jobb berendezésű Szerbia érdekében.

A válaszadók 20 százaléka a korrupcióellenes harcot, 16 százaléka az igazságszolgáltatás reformját, 15 százaléka az oktatásügy reformját, 13 százaléka pedig az egészségügy reformját tartja a legfontosabb reformoknak, amelyek kihatnak a mindennapi életükre.

A megkérdezettek 7 százaléka az emberi jogok fokozottabb védelmét, ugyancsak 7 százaléka a mezőgazdasági termelés fejlesztését, 5 százaléka pedig a fogyasztóvédelem reformját nevezte meg a legfontosabb célok egyikeként.

A polgárok legnagyobb hányada (65 százaléka) úgy véli, hogy a Belgrád és Pristina közötti párbeszédet folytatni kellene az európai integrációtól függetlenül is

Az uniós csatlakozás a polgárok 30 százaléka szerint jó lenne, 41 százaléka közömbös a csatlakozással kapcsolatosan, 29 százaléka viszont úgy véli, hogy az uniós csatlakozás rossz lenne. A 2014 végén készült felméréskor a negatív megítélés csak 22 százalékos volt.

A megkérdezettek 18 százaléka gondolja, hogy az EU lehetőséget jelent az országban uralkodó állapotok rendezésére, 16 százalékuk szerint nagyobb lesz az esély az elhelyezkedésre, 15 százalékuk szerint jobb lehetőségek nyílnak a fiatalok számára, 12 százalékuk pedig úgy gondolja, hogy nőne a polgárok mozgásszabadsága az Európai Unió határain belül.