2024. április 20., szombat

Kisebb a költségvetési hiány

A múlt év végén Szerbia költségvetési hiánya 114,4 milliárd dinár volt, de ha hozzáadjuk a felvett hitelek törlesztőrészleteit is, akkor együttesen 129,8 milliárd dináros deficittel számol az ország – adta hírül a pénzügyi tárca sajtószolgálata.

Tavaly decemberben a bevételek meghaladták a 89,5 milliárd dinárt, a kiadások pedig a 165,7 milliárdot. A hiány tehát 76,2 milliárd dinár volt.

Az adóbevételek decemberben 76,3 milliárdot tettek ki, a legtöbb pénz, 36,3 milliárd dinár, az áfából jött be. A jövedéki adóból 26,4 milliárd dinár származott.
A további, nem adójellegű megfizettetésekből összesen 11,9 milliárd dinár folyt be az államkasszába, a donációk összértéke pedig 1,4 milliárd dinárt tett ki.

A fenn említett, decemberi 165,7 milliárd dinár kiadás egy része, pontosabban 43 milliárd, az állam másoktól átvállalt tartozása, amit közadósságnak nyilvánítottak. Ennek értelmében az állam átvállalt 23,4 milliárd dinárt, a Srbijagasnak a Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS) iránti tartozását, továbbá a katonai nyugdíjasoknak 10 milliárdot törlesztett, a 2015-ből hátramaradt agrártámogatások kifizetésére 9,6 milliárd dinárt.
Állami szinten a deficit 148,6 dinárt tesz ki, a GDP 3,7 százalékának felel meg.
A Nemzetközi Valutaalappal kötött megállapodás egyébként 232,1 milliárd dináros hiányt irányozott elő, azzal, hogy a harmadik felülvizsgálat után ezt az összeget 162,1 milliárdra csökkentették.
A tárca szerint a kedvezőbb deficit elsősorban a szürkegazdaság ellen folytatott harcnak és az adók hatékonyabb megfizettetésének köszönhető.

A kiadások tekintetében a deficit csökkenéséhez leginkább a nagyberuházásokra szánt kiadások visszafogása és a szerkezetátalakítás alatt lévő vállalatok dolgozói végkielégítésének lassúbb kifizettetése járult hozzá.