2024. március 29., péntek

Kisüstiverseny Bácskossuthfalván

45 bronz, 61 ezüst és 45 aranyérmet osztottak ki

Nagy visszhangra talált a második bácskossuthfalvi pálinkamustra, hiszen 235 kisüstit neveztek be a megmérettetésre. A minták nagy részét a Topolya községbeli versenyzők küldték, de érkezett pálinkaminta többek között Tóbáról, Cservenkáról, Horgosról, Óbecséről és Zomborból, sőt több mint 400 km-ről, Raška vidékéről is.

Több mint 230 minta érkezett a második bácskossuthfalvi kisüstiversenyre (Herceg Elizabetta felvétele)

Több mint 230 minta érkezett a második bácskossuthfalvi kisüstiversenyre (Herceg Elizabetta felvétele)

Tavaly, az I. Kisüstiversenyre körülbelül fele ennyi gyümölcspárlatot küldtek, ez is bizonyítja, hogy vidékünkön közkedvelt ital a pálinka, létjogosultsága van az ilyen jellegű rendezvényeknek. A hagyományos gyümölcspálinkák mellett kökény-, madárberkenye-, som-, tök- és paradicsompálinkát is kóstolhatott a tíztagú zsűri, a eredményhirdetést követően pedig minden érdeklődő. A környékbeli pálinkabírák 45 aranyérmet, 61 ezüstérmet és 45 bronzérmet ítéltek oda. Ezenkívül különdíjak is gazdára találtak a szombat délután megtartott díjkiosztó ünnepségen: a legtöbb pontot elért pálinka, a Bácskossuthfalváról érkezett legjobb pálinka, vagyis a falu pálinkája, valamint a helyi Rizling egyesület által odaítélt legjobb termelő cím is gazdára talált. A falu pálinkája cím büszke tulajdonosa Januskó József, a legeredményesebb termelő címmel pedig a pacséri Szabó Lajost tüntették ki. A verseny győztese Velibor Brajović cservenkai versenyző szilvapálinkája lett.

A bácskossuthfalvi Juhász báltermet zsúfolásig megtöltő érdeklődőket Gogolyák Gabriella, a rendezvény háziasszonya, majd Seffer Attila, a helyi közösség tanácsának elnöke, Fábrik Attila, a szervezőbizottság elnöke és Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke, a parlament mezőgazdasági bizottságának elnökhelyettese köszöntötte, aki felhívta a gyümölcstermelők figyelmét a rövidesen megpályázható mezőgazdasági támogatásokra. A diplomákat és serlegeket a helyi Ady Endre Művelődési Központ kultúrműsora után osztották ki.

A hölgyek is kivették részüket a rendezvényből, hiszen néhány női név is feltűnt a díjazottak között, emellett a helybeli asszonyok a hagyományos bácskossuthfalvi édes és sós kelt kalácsok, mint a hájaskifli, mákos kalács, túrós pite, kútbakelt és ehhez hasonló finomságok kóstolójával színesítették a jó hangulatú díjkiosztó ünnepséget.