2024. március 28., csütörtök

Netanjahu: a palesztinokkal kapcsolatos francia javaslat csak bátorítja a palesztinokat a kompromisszum elkerülésére

A kétállami megoldás céljából összehívandó nemzetközi konferencia francia ötlete és a palesztin állam elismerésének az eshetősége csak bátorítani fogja a palesztinokat, hogy elkerüljék a kompromisszumot az izraeli-palesztin viszály rendezésében - jelentette ki vasárnap Jeuzsálemben Benjámin Netanjahu.

Az izraeli miniszterelnök a kormányülésen fejtette ki ezzel kapcsolatos álláspontját, utalva Laurent Fabius pénteken elhangzott bejelentésére. A francia külügyminiszter a Franciaországban akkreditált külföldi diplomaták párizsi összejövetelén jelezte: az elkövetkező hetekben országa egy nemzetközi konferencia szervezésébe fog a kétállami megoldás megvalósítása céljával, s azon a palesztin és az izraeli fél, illetve amerikai és európai partnereik is részt vennének. Egyértelművé tette, hogy amennyiben a konferencia kudarcba fullad, Párizs köteles lesz elismerni a palesztin állam létét.
Franciaország tehát ez esetben a palesztin álláspontot fogadja majd el - kommentálta Netanjahu a francia javaslatot, amely szerinte eleve arra ösztönzi a palesztin felet, hogy ne menjen bele semmiféle kompromisszumba. Izrael mindenesetre kész a közvetlen tárgyalásokra, de mindenfajta előfeltétel és kényszerítő határidő nélkül - szögezte le.
A Reuters megállapítja: Izraelben a francia bejelentés után fokozódik az aggodalom, hogy az izraeli telepeknek a megszállt területeken való építését ellenző többi európai ország is "folytatja a sort".
A francia javaslatot rögtön üdvözölte Mahmúd Abbász palesztin elnök, aki egy Etiópiában rendezett afrikai csúcstalálkozón úgy fogalmazott: "A status quót nem lehet tovább fenntartani".
Az Egyesült Államok ugyanakkor óvatosan fogadta Párizs javaslatát. A WAFA plaesztin hírügynökség vasárnapi jelentése szerint John Kerry amerikai külügyminiszter jelezte: Washington továbbra is azt a megoldást részesíti előnyben, hogy a felek a rendezésről szóló megállapodásig közvetlen tárgyalások útján jussanak el.