2024. március 29., péntek

A hagyományos családmodell védelmében

Római tüntetés az azonos neműek bejegyzett partnersége ellen

Tízezrek tüntettek Rómában szombaton Matteo Renzi balközép kormányának azon terve ellen, amely megteremtené az azonos neműek bejegyzett partnerségének jogi intézményét. Az ókori Circus Maximus mezején a tömeg a hagyományos családmodell védelmének a jelszavával gyűlt össze.

„Védjük meg gyerekeinket”, „Nemet a homoszexuálisok örökbefogadási jogára”, „Az Isten férfit és nőt teremtett” – ilyen és hasonló jelszavakat lehetett olvasni a transzparenseken a Family Day (Családi nap) elnevezésű tüntetésen.

Meg akarjuk védeni a gyerekeket a genderelmélet propagandájától – hangoztatták a megmozdulás szervezői, akik befolyásolni akarják a szenátusi vitát a törvénytervezetről.

Tízezrek tiltakoztak a Circus Maximus mezején (fotó: Beta/AP)

Tízezrek tiltakoztak a Circus Maximus mezején (fotó: Beta/AP)

Olaszország az Európai Unió azon kevés országainak egyike, ahol az azonos neműeknek semmiféle élettársi partnerségre nincs jogi lehetősége. A szenátusban csütörtökön kezdődött vita egy törvénycsomagról, amely kiküszöbölné e hiányosságot. Különösen vitatott része a tervezetnek az úgynevezett mostohagyerek-adoptálás, amely szerint a bejegyzett partnerségben az egyik élettárs örökbe fogadhatja a másik vér szerinti gyerekét. A béranyaságot továbbra is tiltaná a készülő törvény. A bírálók szerint a mostohagyerek-adoptálási jog béranyaságra bátorítana. „Gyerek nem vásárolható” – állt több transzparensen is.

A tervezetben vannak más vitatott pontok is. Ezek egyike, hogy a különböző és az azonos nemű bejegyzett partnereket a bíróságon, az adóhivatalban vagy a kórházban ugyanazok a jogok illetnének meg, mint a házastársakat. Felvehetik egymás nevét is.

A kormány néhány tagjának is vannak fenntartásai a készülő törvénnyel szemben. Angelino Alfano belügyminiszter Twitter-üzenetében biztosította támogatásáról a tüntetőket, Gian Luca Galletti környezetvédelmi miniszter maga is részt vett a megmozduláson.

A felmérések szerint a lakosság megosztott az élettársi kapcsolatok bejegyzésének kérdésében, ugyanakkor erőteljesen ellenzi az örökbefogadás jogát.

Az Itáliában befolyásos római katolikus egyház többször is emlékeztetett a család központi szerepére a társadalomban, de a szombati tüntetés ügyében nem foglalt állást.

A Family Day mozgalom most harmadik alkalommal szólította tüntetésre híveit.