2024. április 25., csütörtök
CSÁNGÓ BÁL BUDAPESTEN

Egész Európát gazdagítja a művészetük

A csángó bál a nemzeti összetartozás kulturális kifejeződése, a csángók művészete nemcsak minket, magyarokat gazdagít, hanem egész Európát – emelte ki Trócsányi László igazságügyi miniszter a XX. Csángó Bálon szombaton Budapesten.

A miniszter ünnepi beszédében a csángó kultúra legnagyobb seregszemléjének nevezte a bált. Idézte az alaptörvényt és rámutatott: Magyarország felelősséget visel a határon túli magyarok sorsáért, elősegíti közösségeik fennmaradását és fejlődését, támogatja magyarságuk megtartására irányuló törekvéseiket és a szülőföldön való boldogulásukat.

Kiemelte a csángók kivételes helytállását és hűségét, magyarságuk megőrzését, és kitért arra, hogy a csángók „különlegességek” hordozói. Néhány évtizede Magyarországon még kevesen és keveset tudtak létezésükről, a nagyvilágban pedig jóformán semmit.

A moldvai magyar népköltészet azonban mára a világ szinte minden jelentős pontjára eljutott, és a magyar kultúra szerves része. A csángó nyelvjárás és művészet nemcsak minket, magyarokat gazdagít, hanem Romániát is, ahol élnek, és egész Európát – hangsúlyozta a miniszter, aki szerint nem véletlen, hogy az európai kisebbségvédelem immár évtizedek óta foglalkozik a csángók ügyével.

Trócsányi László a magyar összefogás és kölcsönös felelősségvállalás ékes példájának nevezte a moldvai magyar oktatási programot, aminek köszönhetően 31 oktatási helyszínen 2064 gyermeket tanít 45 szakember magyar nyelvre. Kitért arra is, hogy nem szabad elkényelmesedni, az igazi érték örök, de nem elpusztíthatatlan.

A jubileumi rendezvény, amelynek fővédnöke Áder János köztársasági elnök volt, válogatást kínált az eddigi bálok legjobb műsoraiból.