2024. április 25., csütörtök

„A polgárok érdekében váltogatjuk a pártokat”

Ezt mondják a képviselők, ha megkérdezik tőlük, miért cserélik sűrűn a pártszíneket

A napokban az eddigi egyik legnagyobb „választás előtti átigazolásnak” lehettünk szemtanúi, amikor is a Szerbiai Demokrata Párt teljes surčini községi testülete átlépett a Szerbiai Szocialista Pártba, éppen abba a politikai szervezetbe, amelyik már több ciklusban is a szerb kormány részét képezte, előbb a demokratákkal, utóbb a haladókkal kormányozva. Bár a politikai elemzők abban értenek egyet, hogy az efféle „pártfordulások” tisztán személyes érdekeket követve mennek végbe, a képviselőktől természetesen nem ilyen választ kapnak az újságírók, amikor a döntés felől érdeklődnek náluk.

Nenad Stoicoski, aki nemrégiben még az említett surčini SZDP tagja és vezetője volt elmondta, hogy csupán a polgárok érdekeit tartják szem előtt, hiszen nem az fontos, melyik párt kormányoz, hanem az, jól csinálja-e. Az ottani párttagság nagy része is követte a helyi pártbizottságot, bár még nem lépett mindenki át a szocialistákhoz. Eddigi vezetőjük elmondása szerint nagy az érdeklődés a pártcsere iránt.

– Nem is változott sok minden, igaz hogy az SZDP jobbközép párt, az SZSZP meg baloldali, de hasonlóan törekednek a nemzeti egység megteremtésére, az egységes állami politika kialakítására. Ez köti össze őket, ezért nem kell az átlépéseken csodálkozni – magyarázta el Stoicoski.

Magánál az SZDP-nél már másként tekintenek minderre, azzal magyarázzák a cserét, hogy Stoicoski tudta, a jövőben nem ő fogja vezetni a párt surčini szervezetét. Stoicoski pedig azzal válaszolt a pártközpontnak, hogy: mondjanak, amit akarnak, ő és kollégái már döntöttek. Végérvényesen.