2024. március 29., péntek

Stefanović: Szerbiát nem fenyegeti terrorveszély

A szerb belügyminiszter szerint egységes regisztrációs és biometrikus adatokat feldolgozó rendszerre van szükség

Szerbiát nem fenyegeti közvetlen terrorveszély, reagált Nebojša Stefanović belügyminiszter az Europol azon figyelmeztetésére, miszerint az Iszlám Állam új támadásokat tervez Európában.

– A rendőrség a Biztonsági-tájékoztatási Ügynökséggel és az ügyészséggel alaposan és figyelmesen követi a történéseket, és minden fenyegetésre utaló jelet komolyan kivizsgál – mondta a belügyminiszter.

Szavai szerint csak a partnerszervezetek jó együttműködésével lehet legyőzni a terrorizmust. Kiemelte, hogy Európának egységes regisztrációs és biometrikus adatokat feldolgozó rendszerre van szüksége. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy kedden Szkopjében a régió rendőrségeinek igazgatói erről tárgyalnak majd.

– A migránsok Görögországtól kezdve a célországig egy egységes ellenőrző rendszeren keresztül, és egyetlenegy helyen kiadott biometrikus személyi okmánnyal utaznának, ahelyett hogy minden országban újra és újra felvennék az adataikat – mondta Stefanović, aki szerint ez a módszer nem csak sokkal emberségesebb lenne, hanem biztonságosabb is.

A terrorveszéllyel kapcsolatban elmondta még, hogy Szerbia a partnerszervezetektől az elmúlt két hónapban több figyelmeztetést is kapott, ugyanakkor a szerbiai hatóságok a világ legnagyobb terrorizmus elleni szervezeteivel karöltve figyelik a történteket a migránsok útvonalain és az ország többi részén egyaránt.