2024. március 28., csütörtök

A megvalósítás szakaszába lépett a gazdaságfejlesztési program

Február 4-én közösségi találkozót szerveznek Szabadkán

A megvalósítás szakaszába lépett a magyar kormány és a Vajdasági Magyar Szövetség stratégiai megállapodása, amelynek célja a 2016 és 2018 közötti időszakban a vajdasági magyar közösség gazdasági megkapaszkodásának és fejlődésének hathatós támogatása – írja közleményében a Prosperitati Alapítvány.

Közösségi találkozót szervez az alapítvány február 4-én, csütörtökön, délután 6 órai kezdettel Szabadkán, az Új Városháza I. számú konferenciatermében a január 31-én, tíz területen kiírt pályázatok kapcsán. A találkozón köszöntőt mond dr. Nagy Imre, a Prosperitati Alapítvány Igazgatóbizottságának elnöke és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. Magyar Levente, Magyarország külgazdasági és külügyminisztériumának gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára tart előadást Magyarország Kormánya, a 2016–2018 között lebonyolításra kerülő pályázati folyamat finanszírozója nevében.

A mikro- és kisvállalkozások pályázatairól és a pályázati feltételekről Fejsztámer Róbert, a mezőgazdasági pályázatokról dr. Molnár Viktor tart részletes ismertetőt.

A részvételi szándékot az info@prosperitati.rs e-mail címen kell jelezni.

A KÖZZÉTETT PÁLYÁZATOKRÓL

Falusi házak vásárlása, mikro- és kisvállalkozások eszközbeszerzése, turisztikai valamint mezőgazdasági fejlesztések a fő területei az Alapítvány január 31-én megjelent pályázati kiírásainak.

Falusi házak vásárlására azok a magyar és szerb állampolgársággal rendelkező házastársak vagy élettársak pályázhatnak, akiknek legalább egyike 1971. január 1-e után született. Feltétel, hogy a pályázó legalább öt éve állandó lakcímmel rendelkezzen Vajdaság területén, hogy ne álljon rokonsági viszonyban az ingatlan eladójával. A pályázónak vállalnia kell, hogy az ingatlanban a szerződés megkötését követően 7 évig életvitelszerűen élnek és lakcímüket is az ingatlan címére módosítják. A pályázatonként megítélhető támogatás összege nem haladhatja meg az 1.200.000 dinárt, ugyanakkor a pályázat tárgyát képező ingatlan értéke nem haladhatja meg a 2.000.000 dinárt.

Vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak vajdasági egyéni vállalkozók, mikro- és kisvállalkozások technológiai felszereltségi szintjük és termelési kapacitásaik növelése, illetve a meglévő kapacitások jobb kihasználása céljából. A pályázatonként megítélhető támogatás összege nem haladhatja meg az 1.000.000 dinárt. Olyan Vajdaság területén nyilvántartott székhellyel rendelkező egyéni vállalkozás, jogi személy pályázhat, amelynek alapítója vagy dolgozói jelentős része szerb és magyar állampolgárok illetve Vajdaság területén rendelkezik állandó lakcímmel.

A gazdaságban, különös tekintettel az élelmiszerláncban tevékenykedő vajdasági egyéni vállalkozók, mikro- és kisvállalkozások olyan támogatásra pályázhatnak, amely lehetővé teszi az adott szabvány vagy előírás területére vonatkozó szaktanácsadás megrendelését, a szükséges minőségügyi és élelmiszer-biztonsági dokumentáció elkészítését, valamint a bevezetett és működtetett szabványoknak a tanúsíttatását.

A legalább három éve idegenforgalmi tevékenységet végző egyéni vállalkozások, jogi személyek pályázhatnak szállás és étkezési kapacitásaik bővítésére, infrastruktúrájuk fejlesztésére, kényelmi eszközök beszerzésére a meglévő szálláshelyek vonzóbbá tétele céljából. A vissza nem térítendő támogatások összege kapacitásbővítés esetén legfeljebb két és fél millió, eszközbeszerzéskor pedig egy millió dinár lehet. A támogatásból megvalósuló eszközt legalább 10 évig idegenforgalmi rendeltetéssel kell használni.

A MEZŐGAZDASÁGI PÁLYÁZATOK VANNAK TÖBBSÉGBEN

A legtöbb pályázat a Prosperitati Alapítvány honlapján mezőgazdasággal kapcsolatban jelent meg. Fóliasátras növénytermesztéshez szükséges felszerelés beszerzésére, tenyészállatok és méhek vásárlására, jégvédelmi hálók, illetve mezőgazdasági gépek és kapcsolható eszközök beszerzésére, mezőgazdasági kultúrák öntözésére, és az öntözőrendszerekbe való beruházásra, valamint többéves ültetvények telepítésére igényelhető támogatás. Pályázni a Vajdaságban élő szerb és magyar állampolgársággal rendelkező egyéni bejegyzett gazdálkodók jogosultak. A beruházásnak Vajdaság területén kell megvalósulnia.

A támogatások intenzitása az összes kiírás esetében 80 százalékos, tehát a pályázónak 20 százalékos önrészt kell biztosítani. A jelentkezéseket a kért dokumentációval együtt 2016. március 31-ig kell benyújtani a Prosperitati Alapítvány területileg illetékes irodájában. Kirendeltség nyílik Magyarkanizsán, Nagybecskereken, Óbecsén, Szabadkán, Temerinben, Topolyán, Zentán és Zomborban is. A pályázatok részletei és a beadásukhoz szükséges űrlapok a www.prosperitati.rs honlapon találhatóak.

Február 4-től több hetes, egész Vajdaságot lefedő ismertető kampányt szerveznek, amelynek során megnyílnak a területi irodák. Az ott dolgozó külön képzésben részesített munkatársak minden kérdésben állnak a pályázók rendelkezésére.