2024. március 29., péntek

Hűtlen kezeléssel vádolják az IMF volt spanyol vezetőjét

Bírósági eljárás indult Rodrigo Rato, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) egykori spanyol vezetője ellen, akit 65 más személlyel együtt azzal vádolnak, hogy összesen több mint tizenötmillió eurót költött el saját célra a harmadik legnagyobb spanyol bank, a Caja Madrid pénzéből tíz éven át hitelkártyacsalás révén - közölte spanyol központi büntetőbíróság hétfőn.

Az ügyészség hűtlen kezelés miatt 4 és fél év börtönt kért Rodrigo Ratóra, aki 2010-2013 között állt a ma Bankia néven működő egykori Caja Madrid élén, és ő vezényelte le 2012-ben a pénzintézet államosítását. A szabadságvesztés mellett 2,69 millió euró kártérítés és 108 ezer euró pénzbüntetés megfizetését is kéri a vádhatóság.

A spanyol politikai élet egyik jelentős és befolyásos személyiségének számító volt bankvezér számára enyhítő körülmény lehet, hogy az ügy kirobbanását követően visszafizette az általa felhasznált 99 ezer eurót.

Rodrigo Rato 1996 és 2004 között a konzervatív néppárti kormány gazdasági minisztere és miniszterelnök-helyettese volt, ezt követően került a Nemzetközi Valutaalap (IMF) élére, amelynek 2007-ig volt vezérigazgatója.

Az ügy vádlottjai között van Virgilio Zapatero volt parlamenti kapcsolatokért felelős szocialista miniszter, több politikus, magas beosztású köztisztviselő, és szakszervezeti vezető is, akik a botrány kirobbanását követően 2014 őszén sorra lemondtak tisztségeikről. A listán olvasható nevek között a Néppárt (PP), a szocialista párt (PSOE) és az Egyesült Baloldal (IU) képviseletében tanácsadói feladatokat ellátó személyek egyaránt szerepelnek.

A spanyol korrupció elleni ügyészség szerint a visszaélést úgy követték el, hogy fizetéskor a nyilvántartásban nem szereplő hitelkártyákat használtak, amelyek egy létező bankszámlához kapcsolódtak. A banki könyvelésben pedig utólag, kézzel írták át a magánkiadásokról szóló tételeket. Az ügyleteknek a bank államosítása vetett véget.

A tíz év alatt elköltött több mint tizenötmillió euróból éttermekben 3 millió eurót, utazásra 1,5 millió eurót, hotelekre 800 ezer eurót, ruhákra 700 ezer eurót fizettek ki. Az érintettek közül többen is állítják, hogy úgy tudták, törvényes, amit csinálnak.

A hitelkártyacsalás miatti nyomozás során Rodrigo Ratóval szemben vagyonosodási vizsgálatot indítottak, amely során felmerült, hogy a politikus a spanyol kormány által hirdetett 2012-es adóamnesztiát pénzmosásra használhatta fel.

Emiatt jelenleg egy 5,3 millió euró értékű adócsalási nyomozás is zajlik ellene. A gyanú szerint a volt politikushoz köthető több tucat cég fiktív számlák segítségével kerülte el a személyi jövedelemadó és a társasági adó befizetését 2009 és 2014 között.

A 66 éves politikus tagadta, hogy kiterjedt nemzetközi céghálózat kapcsolódik családjához külföldi adóparadicsomokban. A hatóságok szerint volt felesége, három gyereke, több családtagja és még a titkárnője nevén is működnek cégek.