2024. április 24., szerda

Zika-pánik

Válságcsoportot állított fel csütörtökön az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO a Zika-vírus igen gyors terjedése miatt. Ez a csoport lesz hivatott eldönteni hétfőig, hogy globális fenyegetésként kezeljék-e a vírus ügyét. Ilyen válságstábot legutóbb az ebola miatt hívott életre a WHO, a nyugat-afrikai járványban akkor 11 ezer ember halt meg.

De mi is az a Zika-vírus?

Az Euronews magyar számának a rejtélyes kórról szóló ismertetője szerint a Zika-vírus egy eredetileg afrikai, szúnyogcsípéssel elkapható kórokozó, amelyet 1947-ben azonosítottak, és nevét a felfedezés helyéről, az ugandai Zika erdőről kapta. Hosszú évtizedekig nem volt számottevő kapcsolata az emberekkel. Most Dél-Amerikában kelt pánikot, mert váratlan és gyors terjedését a tudósok összefüggésbe hozzák az elképesztő mértékben megnövekedett számú beteg brazil újszülöttel. A terhes nők megfertőződése következményeként több ezer brazil csecsemő az átlagosnál kisebb méretű fejjel született. A kórokozó hatása látványos és szívszaggató.

Az, hogy a Zika-vírus szellemi fogyatékossággal járó kisfejűséget okozna magzati korban, egyelőre csak feltételezés, de az ENSZ egészségügyi szervezete szerint a közvetett bizonyítékok elég meggyőzőek. A kórokozót nehéz kimutatni, és sok esetben nincs semmi tünete a fertőzésnek. Eddig állítólag csak nyolc kisbaba esetében volt kimutatható a saját vagy az édesanya szervezetében a Zika-vírus, de mégiscsak magyarázatra szorul, hogy miként lehetséges az, hogy Brazíliában 2014-ben még csupán 150, de egy évre rá már közel 3900 kisgyerek jött világra kisfejűséggel, január közepéig pedig 360 ilyen esetet regisztráltak. Ezzel párhuzamosan megnőtt a ritka idegrendszeri rendellenességtől, a Guillain-Barre szindrómától szenvedők száma is. A Zika-vírus terjedéséért felelős moszkitó szállítja egyébként a Dengue-lázat és a sárgalázat okozó vírusokat is.

A WHO arra figyelmeztet, hogy a vírus végigsöpör majd Észak- és Dél-Amerikán, csak Kanada és Chile lesznek kivételek, mert ott nem honos az a szúnyogfajta, amelyik terjeszti. Az elmúlt két hónapban világszerte 23 országból jelentettek helyi eredetű Zika-vírus okozta fertőzéseket. Miljana Grbić, a WHO szerbiai irodájának igazgatója szerint Szerbiában nem regisztráltak ilyen fertőzést, és bár Európában növekszik a fertőzöttek száma, csupán 20 százalékuk betegszik meg enyhébb tünetekkel, és ők legfeljebb egy hét alatt felépülnek. A fertőzés tünetei – hőemelkedés, fejfájás, kiütések, kötőhártya-gyulladás – enyhe influenzára emlékeztetnek. A magyar járványügyi felügyeleti rendszerben sem szereztek még tudomást Zika-vírus okozta fertőzésre utaló megbetegedésről. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szerint a fertőző betegség behurcolásának kockázata Magyarországra rendkívül alacsony, de nem zárható ki.

Európában néhány dán, finn, brit és holland, Latin-Amerikában járt személy szervezetében mutatták ki a Zika-vírust, de Németországban és Svédországban is regisztráltak már ilyen megbetegedést. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) január 21-én frissítette ajánlását a Zika-vírusos fertőzéssel érintett területre utazóknak, ebben valamennyi külföldre készülő várandós, illetve gyermekvállalást tervező nőnek, valamint az immunbetegségben vagy súlyos krónikus betegségben szenvedő, illetve kisgyermekkel utazóknak azt javasolja, hogy elindulás előtt tájékozódjanak arról, a célország érintett-e a Zika-vírus okozta járványban, és ha a célországban a vírus intenzíven terjed vagy szórványos megbetegedéseket észleltek, vegyék fontolóra az utazás elhalasztását. Aki mindezek mérlegelését követően úgy dönt, hogy a térségbe utazik, fordítson kiemelt figyelmet a szúnyogcsípések megelőzésére. Néhány dél-amerikai országban a kormányok azt javasolják a nőknek, hogy ne legyenek terhesek.

Brazíliában több mint másfél millió embert fertőzött meg a vírus az utóbbi időben. Az országban eluralkodott a pánik a lakosság körében: sok gyógyszertárból elfogyott a szúnyogriasztó, ott pedig, ahol lehet még kapni, akár négyszeres árat is elkérnek érte. A brazil kormány 400 ezer szociális juttatásban részesülő nőt lát el szúnyogriasztóval, és 220 ezer katonát mozgósít, akik házról házra járva vesznek részt a szúnyogirtásban. Kedden, tíz nappal a riói karnevál kezdete előtt szúnyogirtást tartottak a Sambadrome-ban, a szambaiskolák felvonulásának emblematikus helyszínén, ahol augusztusban az olimpiai játékok íjászversenyeit is tartják majd. A kormány azt ígéri, hogy a világ legjobb sportolóinak vetélkedését megelőzően az összes olimpiai objektumot újabb ellenőrzésnek vetik alá.

A Zika-vírus ellen egyelőre nincs oltás vagy gyógyszer, de még az idén elkészülhet – ezt pénteken jelentette be egy amerikai-kanadai kutatócsoport. Gary Laval, a tudósok egyik vezetője bízik abban, hogy szeptemberben megkezdődhet az oltóanyag hatóságilag engedélyezett kipróbálása embereken, ami után egy hónappal már akár el is lehet kezdeni az immunizációt a legsúlyosabban érintett területeken.