2024. március 29., péntek

Mentjük, ami még menthető

Új honlapon böngészhetünk a vajdasági értékek között

Régóta tart már a gyűjtés – sőt egy szakasza az év végén le is zárult –, amelynek célja Vajdaságban is összegyűjteni, illetve dokumentálni elsősorban a magyar vonatkozású szellemi, kulturális és tárgyi értékeket (a természetiekről sem megfeledkezve), s azokat közkinccsé is tenni.

Ez utóbbit szolgálja az ertektar.rs címen megtalálható Vajdaság Kincsei honlap, amelyet csütörtökön mutattak be sajtótájékoztatón Zentán a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetben. Gondi Martina, az intézet igazgatója arról beszélt, hogy alulról építkező hosszú távú projektumról van szó, amelyben fontos szerep jut a helyi műkedvelő gyűjtőknek, civil szervezeteknek. Számos településen eddig is komoly figyelmet fordítottak a helyi értékekre, ez a program pedig arra is serkent, hogy különböző rendezvények alkalmával bemutassák és tudatosítsák ezeket, s valóban az igazi értékekre figyeljünk, őrizve azokat.
Az egyelőre még szerény kínálatot nyújtó honlapra természetesen csak azok az értékek kerülhetnek föl (kép, szöveg, videó), amelyeket előzetes bejelentés alapján egy illetékes bizottság elbírál.
A sajtótájékoztatón Bajsa, Bácskossuthfalva és Horgos képviselői – amely településeken már hosszabb-rövidebb ideje tart a gyűjtés – arról szóltak, hogy nagyon fontos menteni azt, ami még menthető az „utolsó utáni órában”. És beszámoltak tapasztalataikról, amelyek egyike, hogy a gyűjtésnek köszönhetően gyakran a helybeliek is új értékeket fedeznek föl.