2024. április 20., szombat

Megjelent az Újvidék című monográfia

A városházán ünnepélyes keretek között bemutatták az Újvidék című monográfiát, amelyet a Studio Nađbečkerek készített, a városi művelődési hivatal támogatásával.
A 186 oldalas, gazdagon illusztrált monográfia részletesen bemutatja Újvidék történetét és értékeit, a kiadás a szerb nyelv mellett angol, orosz és német nyelven is kapható, 2000 példányban nyomtatták.
Aleksandar Petrović, a polgármesteri hivatal vezetője elmondta, a projektum célja, hogy Újvidéket érdekes és kreatív módon mutassa be.
– A monográfia több mint 80 témát dolgoz fel, rengeteg szép képet csodálhatunk meg a város történetéről, a kiadványban gazdasági, művelődési, történelmi és építészeti érdekességekről is olvashatunk – mondta Petrović, majd köszönetet mondott mindenkinek, aki hozzájárult a monográfia megjelenéséhez.
Vanja Vučenović, a városi művelődési tanács tagja kifejtette, a városi művelődési hivatal felismerte az Újvidékről készülő, átfogó monográfia rendkívüli jelentőségét.
– Örvendek annak, hogy a most bemutatott monográfiában fontos helyet kapott a művelődés, a város kultúrtörténeti emlékei és kultúrintézményei. Nagyon fontos projektumról van szó, amely hozzásegítheti Újvidéket az Európa Kulturális Fővárosa 2021 cím elnyeréséhez – mondta Vučenović.
Duga Radovanov, a Studio Bečkerek igazgatója és az Újvidékről készült monográfia szerkesztője megköszönte az újvidéki művelődési hivatal támogatását, valamint köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak a monográfia megjelentetéséhez.
– Egyedi esetről van szó, mivel a monográfiában a megszokottnál jóval több alkotó szerepel. A kiadványban 48 elismert szerző, és több mint 30 fényképész művei olvashatók/láthatók, mindez egyedi alkotások megszületését eredményezte. A monográfia Újvidék történetét, megismételhetetlen hagyományait dinamikus és izgalmas módon mutatja be, valószínűleg vonzó hatással lesz mindazok számára, és arra készteti a külföldieket is, hogy minél tömegesebben tegyenek látogatást a tartományi székvárosba – mondta Radovanov.