2024. április 23., kedd

Nagycsaládosok programja az MNT-nek

A Vancsesz népesedési és családgondozási cselekvési tervet dolgozott ki és hajt végre

A Vajdasági Nagycsaládos-egyesületek Szövetsége (Vancsesz) azt tervezi, hogy az idén belekezd a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával a szövetség népesedési és családgondozási cselekvési programjának megvalósításába, a tervezetet a közelmúltban adták át az MNT-nek.

Erről és a többi idei tervről beszélgettünk Krizsán Vilmossal, a Vancsesz elnökével.

– Áttanulmányoztuk a népesedési akciótervet és a szövetség családgondozási programját, és ezekből cselekvési programot készítettünk, amelyet elsősorban a Vancsesz tud megvalósítani, együttműködve a többi civil szervezettel, az önkormányzatokkal, az egyházakkal, a médiával és a vállalkozásokkal. Tudomásom szerint februárban lesz vita a cselekvési programról a Magyar Nemzeti Tanácsban, majd utána kerül a tanács elé elfogadásra. Már megkezdtük az aktivitásokat, hogy előkészítsük az idei évre azokat a terveket, amelyek a cselekvési programhoz kötődnek. Az első a házasság világnapja, amelyet már tavaly elkezdtünk szervezni, az idén nem Adán, hanem Kishegyesen tartjuk meg a második vajdasági ünnepséget, amelyen köszöntjük a jubiláló házaspárokat. Megünnepeljük az anyák napját Óbecsén, majd a család nemzetközi napja alkalmából Adán tartunk egy ünnepi közgyűlést, amelyen átadjuk a Családbarát Önkormányzat díjat, a Példamutató Nagycsalád díjat és a Legsikeresebb Nagycsaládos-egyesület díjat. Egy új díjat is szeretnénk bevezetni, a Családbarát Vállalkozó díjat. Ezt azoknak a vállalkozásoknak a vezetői és cégek kapnák, amelyek támogatják az anyaságot és a gyermekvállalást, vagyis a gyermeket vállaló anyák nem kerülnek hátrányos helyzetbe, hanem megbecsülik őket, és visszaveszik a munkahelyre. Emellett különböző családi napokat szervezünk. Lesz egy délvidéki családi nap, amelyet az idén Péterrévén tartunk meg. A nyári táborok megszervezése szintén a program részét képezi. Az idén hetedik alkalommal szervezzük meg A családban és közösségben élni elnevezésű nemzetközi ifjúsági táborunkat Kishegyesen, ahová 13 és 17 év közötti fiatalokat hívunk meg az egyesületekből, illetve a partnerszervezeteinkből, Magyarországról és Szlovákiából. Kiemelném a horgosi gyermektábort, amelyet az idén szeretnénk segíteni, illetve a szabadkai Smile Nagycsaládos-egyesület gyermektáborát a Róka-tanyán, amelyben mi is partnerek leszünk.

A cselekvési programba további két fontos dolog tartozik. Az egyik a családgondozás, hogy továbbra is látogassuk a családokat, elsősorban a fiatal családokat, ahol kisgyermekek vannak, illetve az év első újszülöttjét. A program keretében különböző előadásokat és beszélgetéseket is tartunk a szülők részére. Ehhez a programhoz tartozik az is, ami egyébként is a Vancsesz feladata, hogy segítsük a családszervezeteket, egyesületeket, valamint próbáljunk közösségeket teremteni belőlük. Az egyik legfontosabb feladatunk lesz mindjárt az év elején, hogy bejegyeztessük azokat az egyesületeket, amelyek felfejlődtek, például az óbecsei és a péterrévei – közölte Krizsán Vilmos.

A Vancsesz az idén szeretné folytatni a péterrévei nagycsaládosház építését. És amennyiben sikerül támogatást szerezni, akkor legalább annyira berendeznék, hogy az év vége felé használatba vehessék az épületet. Krizsán Vilmos elmondta: 2016-ban folytatják az együttműködést a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségével, a Családlánc Mozgalommal. A vajdasági nagycsaládosok februárban részt vesznek a mozgalom családi napján Budapesten. Megjegyezte, hogy a régiós családlánc-találkozót január derekán Hajdújáráson tartották meg, ahol megbeszélték az idei programokat. Az idén több olyan családláncos rendezvény lesz, amelyen szeretne részt venni a Vancsesz, illetve néhány rendezvényüket majd a Családláncon keresztül finanszírozzák. Krizsán Vilmos kiemelte, hogy az idén folytatják az együttműködést a csongrádi nagycsaládokkal is, akikkel részt vesznek egymás rendezvényein. Augusztusban közös nyaralást szerveznek a Körös-torokban a vajdasági nagycsaládoknak, illetve közös tengerparti nyaralást 38 személy részvételével az adventista egyház támogatásával. A Vancsesz októberben szervezi meg a 4. Délvidéki Sajó Sándor Versmondó Versenyt, amelyen a csongrádiak mellett szeretnék, ha lennének felvidéki versenyzők is. A szövetség elnöke elmondta, hogy az idén külön figyelmet szentelnek a Felvidék és Délvidék közötti együttműködésnek, mivel szeretnék belátható időn belül megalakítani a Felvidék–Délvidék Baráti Társaságot, aminek az előkészítését az idei évre tervezik. Továbbá április derekán dr. Molnár Imre közreműködésével előadásokat tartanak várhatóan Adán, Szabadkán és Muzslyán Esterházy János felvidéki politikus életútjáról és mártírhaláról.