2024. április 25., csütörtök

Jordánia gazdasági segítséget kér

Egyedül nem tudja az ország ellátni a szír menekülteket

Jordánia számára „nagyon, nagyon nehézzé válhat" a szíriai menekültek befogadása, ha az ország nem kap jelentős gazdasági segítséget és nagyobb hozzáférést az európai piacokhoz - jelentette ki Abdalláh Enszúr jordániai miniszterelnök szombaton.

Enszúr az Azrak menekülttáborban tett látogatása során leszögezte: Jordánia megnyitotta határait a szíriai menekültek előtt, és továbbra is kész befogadni a szomszédos országban zajló polgárháború elől menekülőket. Hozzátette: „erre azonban csak akkor leszünk képesek, ha mások segítenek nekünk, hogy segíthessünk a szíreken".

„Nem csak arról van szó, hogy adjanak pénzt vagy segélyt. Azt akarom, hogy tágabb értelemben véve nyújtsanak gazdasági segítséget, hogy támogassák a költségvetésünket, az exportunkat, termékeinket, mert ha ezeknek az embereknek be kell lépniük az ipari munkaerőpiacra, akkor az iparunknak máshol is el kell tudnia adnia termékeit" - mondta a miniszterelnök, arra figyelmeztetve, hogy ha országa nem kapja meg ezt a segítséget, akkor nem fogja tudni változatlanul folytatni a menekültek befogadását.

A 6,5 milliós Jordánia már több mint hatszázezer szíriai menekültet fogadott be, bár az utóbbi időben segélyszervezetek bírálták az országot, amiért mintegy 17 ezer embert hónapok óta nem enged be területére Szíriából biztonsági okokra hivatkozva. A nagy munkanélküliséggel küzdő Jordániában jelenleg nem dolgozhatnak legálisan a szíriai menekültek.

A jövő héten Londonban tartanak nemzetközi felajánlási konferenciát a szíriai helyzet humanitárius kezelésének támogatására. Az ENSZ becslései szerint legalább 9 milliárd dollárra lenne szükség.