2024. április 19., péntek

Az azonos neműek bejegyzett partnersége ellen tüntettek Rómában

Tízezrek tüntettek Rómában szombaton a kormány terve ellen, amely megteremtené az azonos neműek bejegyzett partnerségének jogi intézményét. Az ókori Circus Maximus mezején a demonstrálók a hagyományos családmodell védelmének jelszavával gyűltek össze.

„Védjük meg gyerekeinket", „Nemet a homoszexuálisok örökbefogadási jogára", „Az Isten férfit és nőt teremtett" - ilyen és hasonló jelszavakat lehetett olvasni a transzparenseken a Family Day (Családi nap) elnevezésű tüntetésen.

Meg akarjuk védeni a gyerekeket a genderelmélet propagandájától - hangoztatták a megmozdulás szervezői, akik befolyásolni akarják a szenátusi vitát a törvénytervezetről.

Olaszország az Európai Unió kevés országainak egyike, ahol az azonos neműeknek semmiféle élettársi partnerségre nincs jogi lehetősége. A szenátusban csütörtökön kezdődött vita egy törvénycsomagról, amely ezen változtatna.

Különösen vitatott része a tervezetnek az úgynevezett mostohagyerek-adoptálás, amely szerint a bejegyzett partnerségben az egyik élettárs örökbe fogadhatja a másik vér szerinti gyerekét. A béranyaságot továbbra is tiltaná a készülő törvény. A bírálók szerint a mostohagyerek-adoptálási jog béranyaságra bátorítana. „Gyerek nem vásárolható" - állt több transzparensen is.

A római katolikus egyház a szombati tüntetés ügyében nem foglalt állást.