2024. április 20., szombat

Dodik mégis népszavazást akar

Aleksandar Vučić: Szerbia álláspontja már ismert, de nem avatkozik bele a boszniai entitás belügyeibe

Újságírói kérdésre válaszolva ma Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság vezetője azt mondta, mégis ki fogják írni a referendumot ebben az entitásban, melyen Bosznia-Hercegovina szövetségi bíróságának és ügyészségének illetékességéről kérdezik majd meg a boszniai szerbeket. Mint mondta, minden ezzel kapcsolatos szükséges eljárásnak eleget tettek, s nem látja semmi akadályát annak, hogy az európai országok által egyébként nem támogatott lépést végül mégis megtegye. Nyilatkozatában a szerb entitás elnöke kijelentette, hogy a kérdésről közben tárgyalt Aleksandar Vučić szerb kormányfővel is.

Mint ismeretes, a szerb miniszterelnök korábban annak a véleményének adott hangot, hogy nem lenne a legszerencsésebb egy ilyen boszniai szerb népszavazás kiírása. Még tavaly nyáron kérte arra a boszniai szerbek vezetőjét, hogy vizsgálja felül ezzel kapcsolatos nézeteit, mely veszélybe sodorhatja a regionális stabilitást, Bosznia-Hercegovina egységét.

Vučić most azt nyilatkozta, hogy nem kívánja ismételgetni a hivatalos szerbiai álláspontot, mely nem változott, ugyanakkor nem akar beleszólni a boszniai Szerb Köztársaság belügyeibe sem. Mint közölte, véleményét ismerik, de beavatkozni nem fog. Ugyanezt várja el Dodiktól is: véleményét mindig ismertesse, de ne akarjon beleavatkozni Szerbia belügyeibe. A szerb entitás és Szerbia közötti kapcsolatokat a kölcsönös tisztelet jellemzi, fogalmazott a miniszterelnök Dodik legújabb kijelentése kapcsán.