2024. április 18., csütörtök

Az objektív tájékoztatásért

A Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének elnöksége Zentán tartotta meg idei első ülését

A VMÚE elnöksége tiltakozik azon köztársasági rendeletek ellen, amelyek arra kényszeríthetik a vajdasági magyar médiumokat is, hogy ésszerűsítés címén szigorításokat vezessenek be a szerkesztőségekben – hangzott el többek között a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete elnökségének idei első ülésén, amelyet Zentán rendeztek meg.

– Úgy gondoljuk, ebben a rendkívül nehéz gazdasági helyzetben, amikor egyre több vajdasági magyar és nem magyar megy el külföldre, nem szabad további családok megélhetését ellehetetleníteni – emelte ki Tóth Lívia, a VMÚE elnöke.

Az elnökség tagjai azt is megállapították, a VMÚE-nek ismét igaza volt, amikor a községi médiumok magánkézbe adása ellen tiltakozott, mivel olyan rádióállomások is megszűntek, amelyek nagyon fontos szerepet játszottak a kistérségi tájékoztatásban. A jelenlévők konstatálták azt is, hogy a Nyugat-Bácska területén élő magyarság a helyi tájékoztatást illetően különösen rossz helyzetbe került, ugyanis decembertől a Dunatáj hetilap sem jelenik meg.

– Ez ellen sajnos nem tudunk mit tenni, de úgy gondoljuk, minden alkalommal rá kell mutatni, hogy a privatizáció a kisebbségi és önkormányzati média területén nem volt jó ötlet – hangsúlyozta az egyesület vezetője. A VMÚE elnöksége egyben felhívta a vajdasági magyar újságírók figyelmét arra, hogy a választási kampányban is objektívan tájékoztassanak, és ne sorakozzanak fel egyik párt, vagy politikai tömörülés mögé sem.

Az összejövetelen összegezték az egyesületnek a tavalyi tevékenységét, s szó volt az idei tervekről is. Tóth Lívia lapunknak nyilatkozva elmondta, az egyesület tavaly több pályázaton sikeresen szerepelt. A tartományi tájékoztatási titkárságtól szerzett támogatásból tavaly júliusban 18 vajdasági és erdélyi résztvevővel Versecen megrendezték a második Kárpát-medencei Riporttábort. Az ott készült anyagokból könyv is készül.

A tavalyi év folyamán az egyesület tagjai több külhoni eseményre eljutottak. Jelen voltak Ungváron, a Kárpáti Igaz Szó évfordulóján, Kolozsvárott és Nagykárolyban egy-egy tanácskozáson képviselték a vajdasági magyar médiát, Csíkszeredán pedig a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének 25 éves fennállása alkalmából rendezett ünnepségen vettek részt. Az elnök az összegzés végén kiemelte, hogy tavaly ugyan a tervezettnél kevesebb ülést tartottak, de igyekeztek reagálni az újságírókat érintő történésekre.

A VMÚE idei tervei elsősorban a pályázat-kérelmeik sikerességének függvényében valósulhatnak meg, viszont a megszigorítások miatt kérdéses, hogy kiírják-e, és mekkora összegre a tartományi pályázatokat.