2024. március 28., csütörtök

Augusztusig autózhatunk potom pénzért

Hol zajlanak majd útépítési és -karbantartási munkálatok 2016-ban? – Az illetékes közvállalatokat kérdeztük

November közepén lépett életbe az autóúton a megváltozott szabályok szerinti díjelszámolás, a zárt rendszerben történő, kilométerenkénti használatidíj-megfizettetés a Belgrád és Szabadka közötti szakaszon ekkor kezdett el működni. Legalábbis részben. Négy új fizetőkaput nyitottak meg: Maradéknál, Kabolnál, továbbá az újvidéki északi és déli kijáratoknál. Az ópázovai, inđijai és beškai kapuk kapacitásait szélesítették az új rendszer igényeinek megfelelően. Újvidéktől északabbra azonban egyelőre nem léptek működésbe ezek a fizetőkapuk, ami annyit jelent, hogy a tartományi székvárostól Szabadkáig ma száz dinárért el lehet jutni a megfizettetőhelyek hiánya miatt.

A nyár végén Szabadka és Újvidék között már hat fizetőkapu lesz (Fotó:  Ótos András)

A nyár végén Szabadka és Újvidék között már hat fizetőkapu lesz (Fotó: Ótos András)

Az úthasználati díjat egyébként éppen február elején növelik, tíz százalékkal kell többet fizetni, mint eddig. Az illetékesek hangsúlyozták, hogy 2008 óta nem változtak ezek az illetékek, ezért éppen itt az ideje annak, hogy az árakat kissé jobban összhangba hozzák a valósággal. Csak néhány kiragadott példát idézve a drágítás beharangozásakor közzétettekből: a Belgrád–Niš-szakaszon az eddigi 730 dinár helyett 800 dinárt kell majd fizetni, a Belgrád–Šid-szakaszon az eddigi 340 dinár helyett 370-et, a Belgrád–Szabadka-vonalon pedig a korábbi 290 dinár helyett 320 dinárt.
Magával a díjemeléssel azonban még nem oldódik meg a hiányzó megfizettetőhelyek problémája, s valamennyien sejthettük, nem lesz örökkévaló a jelenlegi helyzet, melyben potompénzért el lehet jutni Újvidéktől Szabadkáig. A Szerbia Utai közvállalathoz fordultunk, hogy részleteket tudjunk meg arról, ezen a szakaszon mikor lesz változás. A közvállalattól kapott válaszból kiderült, hogy Ókérnél (Zmajevo), Verbásznál, Bácsfeketegynél, Petrőcnél, Nagyfénynél és a déli szabadkai kijáratnál lesznek új fizetőkapuk. A tervek szerint ezeket 2016 augusztusában nyitják majd meg. Ami az árakat illeti, erre a szakaszra is az újonnan bevezetett tarifa lesz a jellemző, ami kilométerenként 3,62 dinárt jelent, a megfizettetés tehát itt is zárt rendszerben, a megtett táv szerint történik majd.
BEFEJEZETT MUNKÁLATOK ÉS TERVEK
Rákérdeztünk a vállalatnál a tavaly befejezett legfontosabb, legnagyobb összegbe kerülő munkálatokra is. A beszámolóból az derült ki, hogy az árvíz és a korábban megkezdett közép- és dél-szerbiai szakaszok határozták meg a legnagyobb mértékben az évet. Felújították a Korenite és Krupanj közötti árvíz miatt használhatatlanná vált 11,5 kilométeres szakaszt, melyre 540 millió dinárt kellett költeni. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank eszközeinek köszönhetően 682 millió dinárt fordítottak a Mali Požarevac és Ralja közötti harminc kilométeres szakasz felújítására az E-75-ös úton. Az Európai Befektetési Banknak és a Világbanknak köszönhetően közel 430 millió dinárt költöttek el az Aranđelovac és Krćevac közötti kilenc kilométeres szakasz sürgős szanálására. Ami a 2016-os évet illeti, a Szerbia Utai saját forrásaiból tervezi befejezni a 10-es korridort és az E-75-ös utakat is érintő Levosoje-Preševo közötti részt, tavaly már megépült ez a húsz kilométeres szakasz, a befejező munkálatok hiányoznak még, százmilliót költenek most el.
Az év végére készül el a négymilliárd dinárba kerülő macedón határig tartó autóútnak a kiépítése a Belgrád–Niš-szakasz folytatásaként Srpska Kuća és Levosoje mellett. Itt egy nyolc kilométeres szakasznak kell még kiépülnie.
BELGRÁDRA ÉS VAJDASÁGRA VONATKOZÓ TERVEK
A Belgrád és Újvidék közötti szakaszon a 108-as és 117-es kilométer közötti munkálatok várnak a vállalatra az északi bekötőútnál, kilenc kilométer hiányzik, 241 millió dinár a projektum értéke.
Az Európai Befektetési Banktól felvett kölcsönből fedezik a Belgrád körüli kerülőút további építésén esedékes munkálatokat, az aktuális fázis alapján a batajnicai bekötőúton, a 8-as számú szávai hídon, továbbá a dobanovci bekötőút és a híd összekapcsolásán dolgoznak majd, többmilliárdos a beruházás. A többi között munkálatok lesznek Loznica és Valjevo, Mali Zvornik és Gračanica között, a technikai dokumentáció szavatolását követően pedig Preljina és Kraljevo, Rogačica és Bajina Bašta között is.
A vajdasági szakaszokat illetően karbantartási, rehabilitációs munkálatokat tervez a vállalat. Az autóúton Ürög és Ruma között (15 kilométeren), Káty és Nagybecskerek között (24 kilométeren), Batrovci és Kuzmin között a horvát átkelőtől indulva (22 kilométeren) végeznek munkálatokat.
EGYES UTAKAT A SZERBIAI KORRIDOROK VÁLLALAT MEGBÍZÁSÁBÓL ÉPÍTENEK
Az útszakaszok egy részének kiépítése a Szerbiai Korridorok közvállalat hatáskörébe tartozik, megkérdeztük ezt a vállalatot is az idei tervekről. Mint megtudtuk, jelenleg a Savinac alagút kiépítésén dolgoznak Ljig és Preljina között a 11-es korridoron az E-763-as Belgrád–Dél-Adria autóút céljaira. Február elsejére elkészülnek az alagúttal, annak ellenére, hogy még nem vette kezdetét az építési munkálatok szezonja. Az említett útszakaszt is befejezik az idén, negyven kilométert tesz ki.
Munkálatok lesznek a 10-es korridor déli elágazásán az E-75-ös autóúton, a már említett macedón határig vezető szakasz egy részét építteti a Szerbiai Korridorok. A Grabovnica–Grdelica-szakaszt adják most át, öt kilométerről van szó. A görög Terna vállalat a munkálatok kivitelezője, ahogyan a Bulgária felé haladó, E-80-as autóúton végzett munkálatoknak is. A Prosek–Bancarevo kilenc kilométer hosszúságú szakaszt adják át az idén a tervek szerint, a bancarevói alagutat is befejezik. A Dimitrovgrad és Pirot közötti tizenöt kilométeres szakasszal is elkészülnek, bolgár cég a kivitelezője.