2024. március 29., péntek

Taharrush

Egy 24 éves szabadkai lány néhány évvel ezelőtt fiújával az Egyesült Arab Emirátusokba látogatott. A történet hősét nevezzük Juditnak, a fiút meg Petinek. A két fiatal indulás előtt felkészült az arab világ viselkedési kultúrájából. Judit kendőt vett, és olyan ruhákat vitt magával, amelyek nem túl kivágottak, eltakarják a könyökét, és térden alul érnek.

Egyik nap sétálni indultak egy kisváros parkjába. A szerelmes fiatalok egymás mellett lépegettek, amikor egy pillanatban a fiú a lány vállához ért, meg akarta ölelni. Judit összerezzent, mert tudta, ezt itt tilos. De alig volt ideje felocsúdni, civil ruhás rendőrnők rohanták le. Cibálták, üvöltöttek rá. Bevitték a fiatal párt a börtönbe. Juditot rács mögé zárták, Peti pedig telefonált ügyvédért, számítógépes fejlesztő lévén a fiú munkaügyben utazott az arab országba, és magával vitte kedvesét. Innen volt a kapcsolat az ügyvéddel. Az egyetemet végzett, egyébként nagyon öntudatos Judit azonnal meg akarta magyarázni, hogy mi történt, de ráripakodtak, hogy a nő nem beszél. Felhagyott a kísérlettel, de hallótávolságra volt a fiúja, akinek azt tanácsolta, kérje meg őrzőit, engedjék be hozzá, ő pedig tegyen úgy, mintha leüvöltené őt a történtek miatt.
Eljátszották a színjátékot, Peti belépett a rács mögé, kiabált a lánnyal, még a haját is meghúzta, s ez elegendő volt ahhoz, hogy elengedjék őket. Persze, azt hazudták, hogy házasok, csak nincs náluk semmilyen papír, amellyel ezt bizonyítani tudnák.
Soha többé nem megyek arab országba, mondta a lány. Mert nem ez volt az egyetlen inzultus. Megtörtént, hogy utcán odalépett hozzá egy ismeretlen nő, és ordítozás közben a kendő alól előbúvó tincseit rángatta, mert kilátszott a haja. Az arab kultúrában a haj szexuális szimbólumnak számít. Kendő nélkül utcára menni körülbelül azt jelenti, mintha az európai kultúrában félmeztelenül sétálnának a nők az utcán.
A muszlim világban azt a nőt, aki nem visel csadort, nikábot vagy burkát, azaz nem tartja be a hagyományokat, az előírásokat, a hidzsábot, prostituáltnak nézik. Ha a nő betartja népe, vallása előírásait, akkor nem szólítják le az utcán. Védetté válik.
Judit úgy döntött, nem jön úgy haza Dubaiból, hogy ne látogatná meg a hammámot, a híres arab fürdők valamelyikét. A nyilvános fürdőkben vannak női napok, meg vannak férfi napok. Judit úgy gondolta, itt már nem érheti semmilyen inzultus, itt csak nők vannak, nem fenyegeti semmilyen veszély. Ám amikor fürdőruhára vetkőzve belépett a fürdőterembe, azonnal lerohanták és kirángatták. A nők ilyen ledéren még egymás között sem jelenhetnek meg. Csadorban fürdenek, van, aki még kendőt is visel a fején, sőt olyan is, aki nikábot.
Ennyi megpróbáltatás után, amikor kimentek a tengerpartra, már csak ült a parton, és nézte, kedvese hogyan mártózik meg a vízben.
Judit és Peti szinte mindennap eszembe jut. Ahogy jönnek a hírek az Európába érkezett migránsok szexuális zaklatásáról, gyilkosságáról, egyre többet gondolok erre a néhány évvel ezelőtti történetre. Egészen pontosan arra, hogy ők hogyan viselkedtek az arab világban, és erre hogyan reagáltak az arab hatóságok, és hogyan viselkedik azoknak egy része, akik tömegesen vándoroltak be az elmúlt egy évben az ókontinensre.
Azok, akik az emberi jogokért küzdenek, és a menekültek fenntartás nélküli támogatását szorgalmazzák, a tömeges szexuális zaklatásra is találtak magyarázatot. Ezek szerint a XX. század egyik új jelenségéről beszélhetünk. A tömeges zaklatásnak neve is van: taharrush. A muszlim nők a XX. században jelentek meg tömegesen az utcákon, és kezdtek egyre többen nyugati ruhákba járni. Ez az oka a támadásoknak. De nemcsak a kihívóan öltözködő nők estek a taharrush áldozatává, hanem a hagyományosan, kendőben utcára lépők is. Egyfajta szexuális perverzióról van szó, aminek a lényege, hogy többen üldözőbe vesznek egy nőt, tapogatják, hozzá dörgölőznek, és nemritkán a megrémült nőt kirabolják. Mona Eltahawy neves egyiptomi-amerikai blogger, nőjogi aktivista egyik interjújában a következőket mondta: „Úgy csinálják a zsúfolt metróban vagy buszon, hogy a végén te, az áldozat kételkedsz benne, tényleg felnyomták-e az ujjukat a fenekedbe.”
2006 és 2008 között került Egyiptomban először nyilvánosságra a nők tömeges zaklatása. Megtörtént, hogy a moziból kitóduló férfiak vadászni kezdtek a fiatal lányokra. Ha az üldözők elkapták áldozatukat, akár egy órán át is zaklatták, majd kifosztották. A Női Jogok Egyiptomi Központja (ECWR) nevű jogvédő csoport 2008-ban közzétett tanulmánya szerint a megkérdezett egyiptomi nők 83 százaléka, az észak-afrikai országba látogató nyugati nők 93 százaléka tapasztalt vagy szenvedett el a kairói utcákon szexuális zaklatást.
A menekültáradat feltartóztathatatlan. Idén az év első hónapjában ez idáig 50 000 menekült érkezett Európába. Most éppen naponta 2000-3000 fő halad át a balkáni útvonalon Németország felé. Az EU-nak még mindig nincs pontos elképzelése, mit is kellene tenni, ezért a tagországok maguk próbálnak részmegoldásokat találni. Egy Bonnhoz közeli uszodából például kitiltották a menedékkérőket. A nők arra panaszkodtak, hogy a jövevények bámulják, fogdossák őket.
Morvai Krisztina európai parlamenti képviselő a napokban a Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság ülésén feltette a kérdést, mikor akar az Európai Parlament foglalkozni az európai nők jogaival, ne csak a menekült nők integrálását és azok jogait tűzze napirendjére. A képviselőnő a szilveszteri tömeges zaklatásról beszélt, s hozzátette, naponta érkeznek hírek a nők megalázásról. Mary Honeyball, az Egyesült Királyság EU-s képviselője azt mondta, téves dolog a migránsokat hibáztatni azért, ami most történik. Abba kell hagyni a menekültek hibáztatását, mert ez alapvetően rasszista dolog, és teljesen ellentétben áll az Európai Unió értékrendjével.
Mások azzal próbálják a tömeges molesztálás és az utcai szexuális zaklatás tényét tompítani, hogy felteszik a kérdést: ha ezt úgy kezeljük, mint az iszlám kultúra részét, akkor a futballhuliganizmust az európai kultúra részének kell tekinteni?
Dániában Sondenborg városában egy 17 éves lányt támadott meg egy bevándorló. A földre teperte, és a ruháját akarta letépni. A lány paprikaspray-t húzott elő a táskájából. Lefújta a támadóját, az pedig elmenekült. A rendőrség nem keresi a férfit, de a lányt megbüntetik, mert a paprikaspray használata Dániában tilos.