2024. április 25., csütörtök

Csökkenteni kell a bürokráciát

A NALED elemzése szerint elsősorban a pénzügy és az egészségügy területén van még tennivaló

A NALED (Helyi Gazdasági Fejlődést Ösztönző Szövetség) javaslatai alapján ahhoz, hogy Szerbia gazdasága fejlődni tudjon a parafiskális járulékok megszüntetése, az adók és az illetékek jegyzékének elkészülése, az e-kormányzat fejlesztése és az anyasági támogatási rendszer leegyszerűsítése, vagyis a bürokratikus eljárások csökkentése szükséges.
A NALED minden év elején egy Szürke könyv nevű kiadványban elemzi a gazdaság gondjait, ez a nyolcadik kiadás, és a szakemberek szerint évek óta már egyike azoknak a stratégiai dokumentumoknak, amelyek alapján a kormány a gazdasági reformintézkedéseket tervezi, illetve végrehajtja. A legutóbbi kiadvány 100 olyan javaslatot kínál, amellyel csökkenteni lehet a felesleges adminisztrációt, és korszerűsíteni az üzletelést szabályzó törvényes előírásokat. Eszerint mindenekelőtt az elektronikus engedélyek kiadásának bevezetésére, a legalacsonyabb fizetésekre számolt adók és járulékok csökkentésére kell az államnak fókuszálnia.
Szerbia gazdasági reformjáról a Jugoszláviai Filmarchívum épületében megtartott konferencián Aleksandar Vučić kormányfő elmondta, az idén 250 millió eurós többlettel számol az ország.
– Többletösszegre senki sem számított, sőt senki nem is gondolt arra, hogy januárban többletet valósíthatunk meg, hiszen januárban és februárban általában jelentős hiánnyal kell számolnunk – emelte ki Vučić a Szerbia gazdasági reformjai, és ki áll mögöttük című könyv bemutatóján. Felszólalásában emlékeztetett arra, hogy már csak 10 vállalat maradt, amely átszervezésre vár, és a szürkegazdasággal kell még leszámolnia a kormánynak: – Megpróbálunk létrehozni egy olyan központot, ahol minden felügyelőség helyet kap majd, ahogy azt a NALED is javasolta – mondta a kormányfő.
Ana Brnabić, a NALED igazgatóbizottságának alelnöke kiemelte, a Szürke könyvnek köszönhetően 2008 óta összesen 76, vagyis évente 10 adminisztrációs eljárást sikerült leegyszerűsíteni.
– A legtöbb tennivaló a pénzügy és az egészségügy területén maradt, hiszen itt alkalmazták legkevésbé a javaslatainkat. A Szürke könyvből tavaly összesen 12 javaslatunkat fogadta meg a kormány, a többi között a felügyelőségek reformját, a munkakönyvek megszüntetését, a legalizációs folyamatok felgyorsítást és a tulajdon bejegyeztetéséhez szükséges határidők lerövidítését – részletezte Brnabić. Hozzátette, a legnagyobb előrelépések az építőipar területén történtek meg, és mint rámutatott, megszületett egy fontos stratégiai dokumentum is, amely a szürkegazdaság felszámolását szolgálja.