2024. április 20., szombat

Élettől az életig

Szerdán délután a Zentai Alkotóházban a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából Élettől az életig a holokauszton át címmel tartott kötetbemutatót a Forum Könyvkiadó és a Szabadkai Zsidó Hitközség közös kiadványukról.

Pejin Attila, Ózer Ágnes, Dévavári Zoltán és Virág Gábor a könyvbemutatón (Szögi Csaba felvétele)

Pejin Attila, Ózer Ágnes, Dévavári Zoltán és Virág Gábor a könyvbemutatón (Szögi Csaba felvétele)

Jelen volt dr. Ózer Ágnes, a kötet szerkesztője, valamint a szerzők közül dr. Dévavári Zoltán és Pejin Attila. Szó volt továbbá az Auschwitzot megjárt Debreczeni József 1950-ben megjelent, most újra kiadott Hideg krematórium című könyvéről is, amelyről Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó igazgatója mondott ismertetőt.

Január 27-ét mint az Auschwitz-Birkenau koncentrációs tábor felszámolásának napját az ENSZ döntése alapján kiáltották ki a holokauszt nemzetközi emléknapjává. Erről a napról Zentán is minden évben megemlékezünk, mint Pejin Attila bevezetőjében elmondta, többnyire filmvetítéssel, ám ezúttal kapóra jött a fent említett kötetek megjelenése, így az est ezek bemutatásával telt.

A szabadkai zsidóság kultúrájának szentelt, azt a gazdaságától a művészetén keresztül a gasztronómiájáig és hétköznapjaiig bemutató, Élettől az életig a holokauszton át című kötetről először Virág Gábor szólt röviden, majd részleteiben a történetét az alapötlettől a megvalósításon át a végeredményig dr. Ózer Ágnes ismertette. Ezt követően Pejin Attila, a bevezető tanulmány írója általános történeti áttekintést tartott a vajdasági zsidóságról, végül pedig dr. Dévavári Zoltán ugyanezt tette, de részletesen kitérve a szabadkai zsidóságra, annak a helyi magyar kultúrában betöltött jelentős szerepét és a holokauszt utáni hiányát hangsúlyozva.