2024. április 25., csütörtök

Szeméttelenítésünk

A karácsony és az újév a szemetelésről is szól – Új szemeteseket helyez ki a kishegyesi helyi közösség – Hamarosan megkezdődik a piactér rendezése és az árkok tisztítása

A kishegyesi helyi közösség hosszabb ideje dolgozik azon, hogy frekventáltabb helyeken: boltok, pékségek környékén, a parkban, stb., legyenek szemetesek. Talán kicsit szüszifoszi munka ez, mert a kihelyezett szemeteseket rendre megrongálják, esetleg szándékosan mellé dobálják a szemetet. Sipos Tibor, a kishegyesi helyi közösség titkára arról számolt be lapunknak, hogy tovább folytatódik a szemét elleni harc.

Tönkretett szemetes a parkban (Lakatos János felvétele)

Tönkretett szemetes a parkban (Lakatos János felvétele)

- Minden évben új szemeteseket helyezünk ki, illetve a régi vagy megrongált szemeteseket pótoljuk. Ez az akciónk most folytatódik, a parkban és a köztereken lévő megrongált szemetesek helyett újakat helyezünk ki, illetve a frekventáltabb helyekre is szemetesek kerülnek. Január során egyébként is nagy hangsúlyt fektetünk a szemétösszeszedésre, mert a karácsonyi és az újévi ünnepek során rengeteg szemét gyülemlett fel az utcákon. Elmondhatjuk, hogy egy munkásunk csak ezen dolgozik, s idáig több pótkocsinyi szemetet gyűjött össze. Sikerült megtisztítania a boltokhoz közeli utcákat, utcasarkokat, a piacteret, a temetők környékét, a parkot, az iskola környékét, a Fő utcát, valamint a perifériákra is eljutott. Az összes utcát természetesen nem tudta körbe járni, de frekventáltabb helyeket igyekeztünk megtisztítani. Ehhez a témához kötődik, hogy hamarosan az általános iskolával közösen is szervezünk szemétgyűjtési munkaakciókat - mondta el Sipos, majd arról is szólt, hogy a szeméttelepre vonatkozóan is vannak terveik. Az erős szelek a könnyebb szemetet, főként a műanyag zacskókat, befújják a Liget utcába, illetve a falu közeli részeire. Ennek kikerülésére, egy különleges műanyagból készült védőhálót fognak felállítani a szeméttelep Liget utca felőli részén. Ezt munkát a tavalyi év végén szerették volna megoldani, a háló nyomvonalán már előkészítették a terepet, de a kivitelező technikai okokra hivatkozva lemondta a háló felállítását, így csak kora tavasszal fognak hozzálátni, mondta el a titkár.

A szeméttel kapcsoltos tevékenység mellett a helyi közösség közeli tervei között szerepel a piaci asztalok felújítása is. Helyre szeretnék hozni az eltört asztallapokat, a meggörbült vagy kitört asztallábakat, illetve át fogják festeni az asztalokat. Emellett ki fogják cserélni a piactér alatt húzódó csatrona elört beton fedőlapjait és kitisztítják magát a csatornát. A piactér rendezése mellett szeretnének mihamarabb nekifogni egy árok tisztítási és útpadka lenyesési akciónak is. Ezek a munkálatok a Verbászi út, a Kúlai út és a Dudás Kálmán utca egy-egy szakaszát érintik majd. A három utcát érintő munka a rövid távú terv, de ha lesz közmunka program, vagy más pályázati lehetőség, akkor az ároktisztítást és útpadka lenyesést az év további részében is folytatni fogják. Erre azért van szükség, mert több olyan utca létezik a faluban, ahol nincs árok, esetleg betemették a meglévőt vagy rossz állapotban van, számolt be Sipos.