2024. április 24., szerda

Nem lesz közös erdélyi magyar választási párt

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a saját választási jelöltlistáira várja az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) vele együttműködni kész jelöltjeit – jelentette be Kelemen Hunor, a szövetség elnöke azt követően, hogy Szilágyi Zsolttal, az EMNP elnökével tárgyalt a lehetséges választási együttműködésről.

Kelemen Hunor sajtótájékoztatón kijelentette, az RMDSZ technikai okok miatt megvalósíthatatlannak tartja az EMNP arra vonatkozó javaslatát, hogy jegyezzenek be közös választási pártot. Kivitelezhetetlennek tartotta ugyanakkor azt is, hogy koalíciós listát állítsanak a júniusi önkormányzati választásokon. Elmondta, hogy az önkormányzati választás lebonyolítását szabályozó törvény egyik cikkelye szerint a kisebbségi szervezetek csak a saját megnevezésük alatt és a saját logójuk alatt indulhatnak.

A szövetség elnöke szerint ez nem jelenti azt, hogy nem lehet megtalálni a két szervezet közötti együttműködés formáit. „Azt javasoljuk, hogy ahol szükségesnek látják, jöjjenek fel az RMDSZ listájára, és megőrizhetik a politikai identitásukat” – fogalmazott az RMDSZ elnöke. Hozzátette, az RMDSZ listáin helyet lehet találni mindazoknak, akik készek az együttműködésre.

Szilágyi Zsolt a tárgyalást követően kijelentette, az RMDSZ attól is elállt, amiben decemberben már megegyeztek. Az EMNP elnöke sajtótájékoztatón elmondta, decemberben megegyeztek abban, hogy a marosvásárhelyi előválasztások nyertesét, az RMDSZ-es Soós Zoltánt a három erdélyi magyar párt közös jelöltjeként mindhárom párt logójával indítják el a választási versenyben. Az RMDSZ viszont most már ahhoz ragaszkodik, hogy Soós Zoltán független jelöltként vegyen részt a választáson. Szilágyi Zsolt megalapozatlannak tartotta az RMDSZ állítását, mely szerint a választási törvény nem teszi lehetővé a kisebbségi szervezetek számára a koalíciók megkötését. Hozzátette, a törvény vitatott paragrafusa érvényben volt a két korábbi választáson is, és nem jelentett akadályt például a Német Demokrata Fórumnak abban, hogy Temesváron román pártokkal szövetkezve induljon az önkormányzati választásokon. Szerinte a törvénycikkelyre való hivatkozással az RMDSZ csupán kibúvót keres az összefogás alól, és a pártérdeket próbálja érvényesíteni a közösségi érdekkel szemben.