2024. április 19., péntek

Svédország és Finnország mintegy százezer menedékkérőt toloncol ki

Svédország mintegy 80 ezer, Finnország pedig 20 ezer olyan menedékkérő kitoloncolását tervezi, akiknek a menedékjog iránti kérelmét tavaly elutasították.

Anders Ygeman svéd belügyminiszter közlése szerint a kormány a rendelkezés végrehajtására utasította a rendőrséget és a bevándorlási hatóságot. Mint kifejtette: rendes esetben az elutasított menedékkérőket menetrend szerinti repülőjáratokon szállítják vissza hazájukba, a nagy számra való tekintettel azonban ezúttal charterjáratokat bérelnek e célra. Várhatóan így is évekig tart majd, amíg mindenkit kitoloncolnak.

Svédországban tavaly 163 ezer menedékjog iránti kérelmet adtak be. Az év végéig feldolgozott mintegy 60 ezer kérelem 45 százalékát utasították el. A skandináv országban a menekültválság miatt novemberben újra bevezették a határellenőrzéseket, január óta pedig minden autóbusz- és vasúttársaság köteles azoknak az utasainak a személyazonosságát megvizsgálni, akik a Dánia és Svédország közötti Öresund-hídon utaznak.

Päivi Nerg, a finn belügyminisztérium titkárságának vezetője tegnap közölte, a hatóságok számításai szerint a tavaly Finnországba érkezett 32,5 ezer migráns csaknem 60 százalékának menedékkérelmét el fogják utasítani, ami nagyjából 20 ezer embert jelent. Az első döntéseket már meghozták, és az eljárások csak gyorsulni fognak – nyilatkozta Nerg, és hozzáfűzte, hogy a 32,5 ezer menedékkérő ügyét legkésőbb május végéig el fogják dönteni.