2024. április 24., szerda

Rászorulnak a családok a segélyekre

A pályázat kapcsán azzal volt főleg gondunk, hogy a szülők nagyon türelmetlenkedtek – mondta Fleis Anasztázia, a KODDE elnöke

Megközelítőleg egy hónapon keresztül, augusztus és szeptember folyamán volt nyitva a Bethlen Gábor Alap pályázata, amelyre a KODDE-hoz 550-en adták be a kérvényt. Miután a pályázatok elbírálásra kerültek, végül 430-an részesültek 8000 dináros egyszeri támogatásban. Fleis Anasztázia, a szabadkai Kosztolányi Dezső Diáksegélyező Egyesület elnöke a pályázat lebonyolításáról, a KODDE egyéb tevékenységeiről és a hamarosan sorra kerülő jubileumi ünnepségről beszélt lapunknak:

– A pályázat kapcsán azzal volt főleg gondunk, hogy a szülők nagyon türelmetlenkedtek. Folyton sürgették a folyamatot. Végül a honlapunkra kiírtuk, hogy nem nyújtunk információt személyesen és telefonon. Erre azért volt szükség, hogy gyorsabban haladjunk. Az elbírálás egyébként közös pontozási rendszer alapján működik, tehát nemcsak a szabadkai, hanem a zentai, a nagybecskereki és az újvidéki körzetet is érinti. A Magyar Nemzeti Tanáccsal és az egyesületek elnökeivel közös határozat alapján állítottuk össze az egységes pontozási rendszert. A pályázatot lebonyolító négy egyesület ehhez tartja magát. Ebbe beleszámít egyebek közt a tanulmányi eredmény, külön pontot érnek a versenyeken elért díjak, számít a szülők jövedelme, milyen körülmények között élnek a diákok, hol laknak, utazók-e, stb. Sokféle esettel találkozunk, van, hogy elvált szülőkről van szó, vagy anyuka egyedül nevel két-három gyereket egy fizetésből, vagy munkanélküli és alkalmi munkákból tartja fenn magát. Olyan is előfordul, hogy csak az apa neveli a gyerekeket, az egész család a nagyszülők nyugdíjából él, stb. Tudjuk, hogy a támogatás nem egy nagy összeg, de sokaknál ez is rengeteget számít. A kifizetés kizárólag számlán keresztül történik, elektronikus postacímen küldjük az értesítést. Amíg a tanuló nem tölti be a 16 éves kort, a szülő veheti fel a pénzt, után pedig a diák is, amint rendelkezik igazolvánnyal. Nehézséget okozott, hogy az utolsó pillanatban, közvetlenül az ünnepek előtt jutottunk a támogatásokhoz. Ezt fokozta a szülők türelmetlensége, holott előrejeleztük, hogy ünnepek előtt nem történik meg a kifizetés. Amikor megtörténik a pályázás, előbb Magyarországnak kell jelezni. Amennyi pénz érkezik, annyit osztunk szét a négy egyesület között. Nem tudjuk előre meghatározni, hogy mekkora lesz az összeg, és azt sem, mikor kapjuk meg. Időbe telik, nem tőlünk függ. Bonyolítja a helyzetet az is, ha a pályázók téves adatokat adnak meg, nem jó a számlaszám vagy az e-mail cím. Kézzel írott életrajzot is kérünk, de ez valamikor olvashatatlan. Erre azért van szükség, hogy jobban megismerjük a pályázókat, a kézzel írott szöveg sok mindenről árulkodik. A Bethlen Gábor Alap pályázata mellett a Vajdasági Magyarok Németországi Szövetsége is ad támogatásokat, idén 81-en részesültek benne, a Stuttgarti Katolikusok pedig 2 személyt támogatnak. A kifizetések a napokban történnek meg – mondta Fleisz Anasztázia, majd pedig arról szólt, hogy rászoruló nagycsaládoknak élelmiszercsomagokat is osztanak, gyerekeknek pedig műhelymunkákat tartanak.

– A magyarországi Szent Erzsébet Karitász Központ jóvoltából 50 csomagot osztunk ki egy éven keresztül, havi szinten, 13 nagycsaládnak. A csomag értéke 5500 forint, súlya megközelítőleg 12 kilogramm, és főleg tartós élelmiszert tartalmaz: lisztet, olajat, rizst, cukrot, üdítőt, tejet, tésztaféléket, felvágottat, édességeket, mézet stb. A januári csomagokat a napokban osztottuk ki. Közben kézműves-foglalkozásokra is sor kerül. Gyerekeknek havonta vagy kéthetente szombatonként tartjuk a Mosolyműhelyt, amelyen 10-15 gyermek vesz részt, 3-tól 13 éves korig. Arra törekszünk, hogy a fogyatékkal élők együtt legyenek egészséges társaikkal, tanulják meg elfogadni egymást. Újrahasznosítható anyagokból szép tárgyakat készítünk, és mindig van valami harapnivaló – fejtette ki, és mint mondta, idén is lesz pályázati kiírás, folytatódik a csomagok kiosztása, de mindenekelőtt a jubileum méltó megünneplésére összpontosítanak.

– Nagy erővel dolgozunk, az idén ünnepeljük 25 éves fennállásunkat. Minden év márciusában koszorúzunk névadónk születésnapja alkalmából, de idén a városháza dísztermében ünnepséget is tartunk. Erre készülve kutakodtunk az archívumban, és rábukkantunk, hogy valamikor húsz évvel ezelőtt szintén osztott a diáksegélyező élelmiszer-, sőt ruhacsomagokat is. Erre ismét szükség mutatkozik, ez azt jelenti, hogy a családok igen rossz helyzetben vannak – mondta a KODDE elnöke.