2024. április 19., péntek

Szüntessék meg a nyertesek megadóztatását!

A szerbiai szerencsejátékok és fogadóirodák tulajdonosainak egyesülete tegnap a Köztársasági Képviselőházhoz beadvánnyal folyamodott, ebben követelik a szerencsejátékok nyerteseinek túlzott megadóztatásának megszüntetését, vagyis a Jövedelmi adókról szóló törvény 83-as szakaszának törlését.

A kezdeményezést 100.000 polgár látta el kézjegyével. Az egyesület szerint „a szóban forgó törvényes rendelkezés logikátlan, alkalmazhatatlan, és mindenképp törölni kell”.

A követelés közvetlen oka az volt, hogy az érvényben levő törvény már a sportfogadásra szánt letétre is adót számol fel, ami – mint nyomatékosítják – biztosan hiba folytán került a szövegbe. Sem a fogadóirodák tulajdonosa, sem a játékosok nem az adózástól menekülnének, csupán az említett szakasznak a törlését követelik – áll a közleményben.

Ha marad a jelenlegi törvényes rendelkezés, félő, hogy a hazai szerencsejáték-ipar is átvonul a szürkegazdaságba, a játékosok pedig az adó elkerőlése céljából fogadások kötésére inkább a külföldön bejegyzett honlapokat választják. Ennek egyebek között a köztársasági költségvetés is a kárát látja – áll a követelményben.