2024. április 18., csütörtök
TEMERIN

Nincs fűtés a színházban

Tartozás miatt elzárták a földgázcsapot

Már két hete hideg teremben, kényszermegoldásként a színház pincéjében, villanymelegítő mellett próbál és készül a Szirmai Károly MME lelkes szereplőgárdája a február 7-én bemutatásra kerülő farsangi kabaréra. A színház helyiségeiben és a nagyteremben ugyanis nincs fűtés, mivel a nagy tartozás miatt a gázszolgáltató közvállalat lekapcsolta a művelődési egyesületet a gázhálózatról.

A Szirmai Károly MME épülete (Góbor Béla felvétele)

A Szirmai Károly MME épülete (Góbor Béla felvétele)

Az előállt helyzetről Varga Flórián, az egyesület elnöke elmondta, hogy még tavaly december folyamán kikapcsolták a gázt. Akkor egy hétig, tíz napig nem volt fűtés, de az ünnepek előtt váratlanul visszakapcsolták, mivel több előadást is tartottak a színházteremben. Január 11-én ismét kikapcsolták a gázt, nyilván abból a meggondolásból, hogy a színházteremben január folyamán már nem lesz több rendezvény. Időközben az ügyben érintettekkel egy eredménytelen megbeszélésre is sor került. Mivel a művelődési egyesület nevén van a gázóra, a gázt pedig a Művelődési Központ is használja, a számlán a jókora tartozás hónapról hónapra növekszik, ami a legújabb számlán már 930 ezer dinárt tett ki.

– Ez az adósság nem most keletkezett – mondta az elnök. – Tavaly február óta vagyok a Szirmai Károly MME egyesület élén, a tartozásról már az egyesület vezetésének átvételekor is tudtam. Korábban, amikor a községnél pályáztunk támogatásáért, mindig a gázszámlákat is mellékeltük, és elmondtuk, hogy mi a gond a számla fizetésével. Jó pár évvel ezelőtt, amikor felújították a színháztermet, a nagyterembe radiátorokat, a színpad mögötti részben, amit a művelődési egyesület használ, két gázkazánt szereltek fel. Ezekkel fűtik a színház nagytermét. A gázvezetéket a Szirmai MME gázórájára kötötték rá.

– Tudomásom szerint 2008-ból létezik egy szerződés, amelyet a Szirmai Károly MME és a Lukijan Mušicki MTK kötött arra vonatkozóan, hogy az MTK átveszi a teljes gázvezetéket, a kazánok karbantartásával és a számlák fizetésével együtt. A szerződést az MME akkori elnöke és az MTA akkori igazgatója látta el kézjegyével, ám a szerződés a gázszolgáltatónál nem lett törvénybe iktatva, ennélfogva át sem jegyezték a fogyasztásmérőt és a szerződésbe foglaltak nem léptek hatályba. Mi a színpadon, és a helyiségeinkben kályhákkal fűtünk, ám a nagyteremben tartott rendezvényeken a két gázkazán fűti a radiátorokat, melyeket az MTK kapcsol be. A fogyasztást pedig a mi gázóránk jegyzi.

– A korábbi községi vezetőségek mindig megígérték, hogy a gázszámlákat rendezik. Sőt, a gázszolgáltató korábbi igazgatója részéről is elhangzott ilyen ígéret, aki átutalt a Szirmainak 438 ezer dinárt a gázszámla fizetésére, amit 2012 novemberében be is fizettek, de a 227 ezer dináros tartozás megmaradt. Azóta, amikor csak pályáztunk községi támogatásra, mindig megjegyeztük, hogy a tartozást rendezni kellene. Volt is ígéret rá. Utoljára 2014 márciusában az akkori községi tanács meghozta a döntést, hogy mintegy félmillió dinárt átutalnak a gázszámla rendezésére. A pénzt azonban soha sem kaptuk meg. Októberben történt a hatalomváltás és úgy néz ki, hogy az új hatalmi koalíció a korábbi hatalom községi tanácsának döntéseit nem hajlandó figyelembe venni és betartani. Azt állítják, hogy az akkori döntésnek nincs jogi alapja, ezért hiába rendelkezünk az aláírt tanácsdöntéssel, arról nem is akarnak hallani.

Most arról folynak tárgyalások, hogy a gázfogyasztás milyen arányban terheli a két intézményt. A Szirmai Károly MME és részben a Művelődési Központ működését is az önkormányzat finanszírozza, így hát logikus lenne, hogy a gázszámla fizetését is átvállalja. Vannak olyan elképzelések, hogy ha a gázszolgáltató leírná a kamatokat, akkor a tartozás a felére csökkenne, amit könnyebb lenne rendezni. A művelődési egyesületben várják a megoldást, különösen azt, hogy február 7-éig, vagyis a farsangi kabaré megtartásának idejéig, a színházteremben visszakapcsolják a gázt.