2024. április 20., szombat

DP: Mi történik a Távfűtőművekben?

A Demokrata Párt tegnapi sajtótájékoztatóján Alisa Kockar szóvivő a Városi Távfűtőművek közvállalatban uralkodó állapotokra hívta fel a figyelmet, amelynek százmillió dináros adóssága van és kényszer-megfizettetés fenyegeti. Az ellenzékiek felvetik a kérdést, hogy emiatt késni fog-e majd a közvállalat dolgozóinak a fizetése.
A demokraták szerint az elmúlt három év alatt a közvállalat már többször került hasonló helyzetbe, ami arra utal, hogy bajok vannak a vezetőséggel, amely ráadásul semmi áron sem akarja beismerni tehetetlenségét.

Az új elszámolási mód bevezetése után Nagybecskereken drasztikusan megemelkedett a távfűtés díjszabása. Ezentúl mindenki annyit fizet, amennyi hőenergiát elfogyaszt, mivel mérőműszereket szereltek fel a tömbházakba és lakásokba. Nyilván az így igazságos, de az „egekbe szökkent” számlák miatt a 8500 háztartást érintő rendelet nagy elégedetlenséget váltott ki.
Az ellenzéki párt emlékeztet, hogy a polgárok tavaly ősszel aláírásgyűjtéssel tiltakoztak a fűtési díjszabás megemelése miatt, ami nyomán az illetékesek csökkentették a fűtés árát. Akkor azt hangoztatták az önkormányzatban, hogy az árkorrekcióra a „távfűtőművek ésszerűsítési intézkedéseinek köszönve” kerülhetett sor. Vagyis csökkentették a veszteséget a rendszerben, a dolgozók számát is, visszafogták a reprezentációs kiadásokat.
A nagybecskereki Városi Tanács határozata értelmében a decemberi, januári és a februári fűtési számlákat a fogyasztók ezentúl kamatmentes két részletben is törleszthetik. Most viszont kiderült a közvállalat nagy adóssága. A demokraták szerint ez arról tanúskodik, hogy a közvállalat vezetőségének fontosabb a választások előtti besorolás, mintsem az ésszerű ügyvezetés.
A demokraták szerint indokolatlan, hogy a részletfizetést csak a távfűtés használói számára tették lehetővé, a földgázt használó háztartásoknak ezt nem kínálták fel. A közép-bánáti körzetben van a legtöbb földgázfogyasztó háztartás Vajdaságban. Jelenleg nagyjából 22 ezren vannak. Bár a földgáz magas ára miatt az elmúlt években sokan áttértek más energiaforrásokra.