2024. március 29., péntek
TENISZ

Elődöntős a magyar Konta

A négy legjobb között Johanna hajnalban a német Angelique Kerberrel játszhatott a döntőért – Novak Đoković és Roger Federer 45. nagy rangadója ma 9.30-kor kezdődik – Holnap Murray–Raonić elő

Valkusz Máté ugyan kiesett az ifik nyolcaddöntőjében, mégis lesz magyar az Australian Open záróküzdelmeiben. A 24 éves ausztráliai születésű brit Johanna Konta ugyanis magyar lány. Apja, Gábor a szállodaiparban dolgozik, anyja, Gabriella fogorvos, nővére, Emese pályája a divat. Johanna még folyékonyan beszéli anyanyelvét, és a sportra született. 2002-ben Ausztrália korosztályos bajnoka volt 800 méteres síkfutásban, még a vele egyidős fiúkkal is fel tudta venni a versenyt, majd a sokkal jobban szeretett teniszre váltott. A család 2005-ben költözött Nagy-Britanniába, Johanna pedig a spanyol Gijónban kötött ki, ahol a helyi edzőtáborban 2014-ig maradt, közben 2012-ben megkapta a brit állampolgárságot, és egy hónapra rá szabadkártyával játszotta Wimbledonban első nagy tornáját. Az ITF-tornákon 11 serleget nyert, a US Openen tavaly nyolcaddöntős volt, most pedig Melbourne-ben, Jo Durie után első britként jutott 30 év után nagy torna elődöntőjébe, és megkísérelheti megismételni Sue Barker és Wirginia Wade sikereit, akik 1997-ben nyertek Roland Garrost és Wimbledont. Konta az 1. fordulóban Venus Williamset győzte le, a nyolcaddöntőben Jekatyerina Makarovát múlta felül, ma hajnalban pedig a lengyel származású német Angelique Kerberrel mérkőzött a szombati döntőért.

Kontának a múlt éjjel nem volt különösebb gondja a kínai Suhaj Csanggal, és a ranglistán már a 30 legjobb között van. A nap másik meccsén Kerber óriási csatában ütötte ki az esélyesebbnek vélt Viktorija Azarenkát. Kerber 4:0-ra húzott el, Azarenka 4:3-ra szépített, de a játszmát már nem mentette meg. A másodikban a fehérorosz hihetetlen módon 5:2 és 40:0-s vezetésről bukott el. Húsz év után Kerber lehetne az Australian Open új balkezes bajnoka, 1996-ban ugyanis ilyenként Szeles Mónika nyert legutóbb. Ma hajnalban a női egyes másik elődöntőjében a címvédő Serena Williams a mestertorna bajnokával, a lengyel Agnieszka Radwanskával csatázott.

Ma 9.30-kor nem lesz elegendő ülőhely a Rod Laver Aréna nézőterén, hisz a jelenkor talán lehető legnagyobb rangadóját vívja a világelső Novak Đoković és a minden idők legjobbjának is tartott, 17-szeres Grand Slam-bajnok Roger Federer. Ez lesz a 45. meccsük, ami a második leggyakoribb párharc Novak és Rafael Nadal 47 meccse után. Az állás 22:22, s Novaknak most van az első alkalma, hogy Roger ellen átvegye a vezetést. Novak a meccs esélyese, bár világos, hogy jelen pillanatban a svájci az egyetlen, aki megszoríthatja. Roger három-, legfeljebb négyjátszmás sikert remélhet, senki sem vitatja ugyanis, hogy az esetleges ötszettes csatában Đoković a kimondott favorit. A másik elődöntőt holnap a melbourne-i döntőkben négyszeres vesztes Andy Murray vívja a pályafutása során a nagy tornákon másodszor elődöntős Miloš Raonićtyal, aki 2014-ben Wimbledonban játszott először elődöntőt.