2024. április 20., szombat

Amikor egy hét alatt elromlik a hűtőszekrény

Már több esetben is cikkezett a sajtó arról, hogy a háztartási készülékek zömét a gyártó eleve hibásan készíti el, vagy pedig előre „beprogramozza”, hogy lehetőleg a garancia lejárta után menjen tönkre. Újabban arra panaszkodnak a fogyasztók, hogy már az ismert és elismert cégek termékei is egyre gyorsabban elromlanak – írja a Večernje novosti napilap.

Erről tanúskodik az olasz Indesit háztartási gépeket gyártó felhívása is, amely nem oly rég látott napvilágot. A cég ingyenes szervizkampányt indított, a már eladott ruhaszárító gépeiknél ugyanis biztonsági hibát fedeztek fel.

Az illetékes szerbiai minisztérium tavalyi adatai szerint összesen 14.504 panasz érkezett a vásárlóktól. Ebből háztartási gépek miatt több mint ezer fogyasztó panaszkodott (pontosan 1135). A legtöbben a vásárolt áru minőségével voltak elégedetlenek, leginkább a vasalók és porszívók okozták a problémát.

„A fogyasztók hasonlóképpen panaszkodtak arra is, hogy a szervizelés túl hosszú és késedelmes” – olvasható a kereskedelmi minisztérium jelentésében.

A fogyasztóvédelmi szervezetek rámutattak, hogy a gazdasági válság óta érezhetően gyengült a legismertebb gyártók termékeinek a minősége is.

– Több esetben is csalódniuk kell a vásárlóknak, hiszen a termék gyorsan elromlik, gyengébb minőségű alkatrészekből készül, mint valamikor, gyakrabban kell szervizelni – magyarázta Petar Bogosavljević, a Fogyasztóvédelmi Mozgalom elnöke.

– Az Indesit felhívása komoly fogyasztóbarát kereskedelmi politikára utal, amelyhez az EU-s előírások értelmében minden cégnek tartania kellene magát – magyarázta az egyesület elnöke.

A Szerbiai Fogyasztói Központ (CEPS) munkatársai megjegyezték, Szerbiában eleve gyengébb minőségűek a háztartási készülékek, sokuk csak addig működik, ameddig garancia alatt áll.

– A nagyobb profit érdekében mindent megtesznek a gyártók. Tovább rontja a helyzetet, hogy Szerbiában sok esetben a kereskedők sem segítenek a pórul járt fogyasztónak, elutasítják a reklamációkat, vagy pedig fércmunkát végeznek, ha már rábólintottak a szervizelésre – nyilatkozta Vera Vida, a CEPS elnöke.
A fogyasztóvédelmisek abban egyetértenek, hogy az állami ellenőrző szervek alaposabb és gyakoribb vizsgálatokkal már akár a határon kiszűrhetnék a hibás készülékeket.