2024. április 18., csütörtök

Komoly célok a vasútvállalatban

Az eddig megvalósított munkálatok értéke meghaladja a másfél milliárd eurót

Korszerű vállalat lesz a Szerbiai Vasútvállalat, és ezt a jelen pillanatban is folyó mintegy 2,5 milliárd eurós projektumai is alátámasztanak – nyilatkozta Zorana Mihajlović közlekedésügyi miniszter tegnap, a Délkelet-Európai Vasúti Innovációs Szövetség (SEESARI) konferenciáján.

– Az eddig megvalósított projektumok értéke már meghaladja a 1,5 milliárd eurót, a Budapest–Belgrád vonal felújítása pedig még 1 milliárdba kerül. A felújítási munkálatok még tavaly elkezdődtek, viszont ez még mind nem elegendő, minden kínálkozó lehetőséget ki kell használni a korszerűsítés érdekében, többek között azt is, hogy Szerbia tranzitország – magyarázta a miniszter.

A minap az Orosz Vasutak (RZSD) is közölte, hogy rövid időn belül folytatódni fog a szerbiai vasútvonalak felújítása, és ezt követően a vonatok a jelenleginél kétszer akkora sebességgel közlekednek, a fülkékben pedig internethozzáférhetőség is lesz. Mindezt az orosz állami vasútvállalattal aláírt szerződés teszi lehetővé.

A vállalat illetékese a Beta hírügynökségnek adott nyilatkozatában kifejtette, a felújított síneken az eddigi 50 kilométer/órás sebesség helyett akár 120 km/órával is közlekedhetnek a vonatok.

Mint ismeretes, az orosz–szerb 2014 márciusában megkötött szerződésbe foglalt összeg 960 millió euró.

A megegyezés értelmében összesen 27 dízelmotoros vonatot várnak Szerbiába, teljesen modern felszereléssel. Ezek közül eddig kettő érkezett meg.

A szerződés összesen négy projektum megvalósítását irányozza elő, egyes vasútszakaszokat már felújítottak, másokon még folynak a munkálatok.

A Belgrád–Bar vonal is megújul 287 kilométeren, a Stara Pazova–Újvidék vonalat 44 kilométeren, a Pancsova–Belgrád szakaszt pedig 15 kilométeren újítják fel. A Tízes Korridor rekonstrukciója is ide tartozik, összesen 112 kilométeren.

Zlatibor Kurucić, a korridor felújításával megbízott mérnök elmondta, hat különböző szakaszon dolgoznak, ebből kettőn (Golubinci–Ruma, Sopot–Kosmajski Kovačevac) már befejezték a munkálatokat.
Kurucić is megerősítette, hogy sokkal gyorsabban közlekednek majd a vonatok az érintett szakaszokon.

– A munkálatokat októberben kezdtük és június 11-éig kell befejeznünk, de ha az időjárás kedvez, akár márciusban is a végére érhetünk – húzta alá a mérnök, aki elmondta, hogy a modern technológia segítségével naponta akár egy kilométernyi sínt is képesek lerakni.