2024. március 28., csütörtök

Kézimunka, néprajz, irodalom, dráma, zene

A Topolya községi művelődési egyesületek, központok programjainak megvalósítását is segíti az önkormányzat – Döntés született a működési költségeikhez való hozzájárulásról

Január 22-én született bizottsági döntés arról, hogy Topolya község önkormányzata a területén működő művelődési központok, egyesületek működési költségeit célzó támogatása vonatkozásában az igénylőket mekkora juttatásban részesíti. Aznap Topolya község elnöke kiírta a kulturális egyesületek és központok rendezvényeinek a 2016-os községi költségvetési keretből e célból 2.112.000 dinár értékben elkülönített eszközökből való társtámogatására meghirdetett pályázatát.

A topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ szervezi a nyári Batyu tábort (Szabó Anikó felvétele)

A topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ szervezi a nyári Batyu tábort (Szabó Anikó felvétele)

Az utóbbi pályázati kiírás február 5-éig él, vagyis az érintetteknek addig kell jelentkezniük a szükséges pályázati dokumentációval a Topolya községi közigazgatás iktatójában. Bővebb tájékoztatás a www.btopola.org.rs címen vagy a 024/715-899-es számon érhető el. Mint azt a Topolya község területén működő művelődési egyesületeknek és központoknak a községi költségvetési keretből történő társfinanszírozásából származó pénzeszközöket odaítélő öttagú bizottság elnöke, Kisimre Szerda Anna művelődési tanácsos lapunknak nyilatkozva kifejtette:

- A pályázat keretében, amelyre vissza nem térítendő támogatás nyújtására pályázhattak működési költségekre vonatkozóan a Topolya község területén működő művelődési központok és egyesületek, Topolya községből nyolc egyesület vagy központ adta be kérelmét. A pályázat alapvető célja azon szubjektumok támogatása volt, melyek a kultúra és a művészetek alábbi ágaival foglalkoznak: kézimunka, néprajz, irodalom, dráma, zene. Az erre előirányzott 4.500.000 dináros teljes keretösszegnek - a korábbi évek gyakorlata alapján – a hetvenöt százaléka a két topolyai művelődési központ működését segíti majd a jövőben egyenlő arányban, az 1.125.000 dináros keretet pedig a további pályázók működési költségeinek támogatására irányoztuk elő. Minden pályázó esetében egy hat űrlapból álló dokumentumcsomagban szereplő adatok pontozását követően nyert megállapítást, hogy egy-egy pályázó éves szinten 130.000 és 300.000 dinár közötti támogatásban részesül, mely összeget azoknak 12 havi lebontásban utalja majd át az önkormányzat a szerződéskötést követően. A pályázók a támogatást fogyó eszközökre, utaztatási- vagy rezsiköltségre is használhatják. A pályázatra a topolyai Kodály Zoltán MMK-on és a Vuk Stefanović Karadžić SZMK-n kívül jelentkezett a pacséri Pacsér ME, a bácskossuthfalvi Ady Endre Magyar Művelődési Központ, a gunarasi Jószef Attila ME, a bajsai Testvériség ME, valamint a zentagunarasi Gracza János Színjátszó és Irodalmi Egyesület, továbbá a szintén zentagunarasi Petro Kuzmjak Művelődési Egyesület. A működési költségek terén való önkormányzati segítségnyújtás elnyeréséhez az egyes pályázók egy-egy űrlapon tagságuk és szakcsoportjaik számáról, koreográfiáikról, műsorszámaikról, fellépéseik helyszíneiről és jellemzőiről számoltak be, továbbá pontoztuk azt is, milyen aktív egy-egy egyesület, központ a versenyeken, szemléken való részvétel tekintetében, ott milyen eredményeket ér el – fogalmazott Kisimre Szerda Anna.