2024. április 19., péntek
KÉZILABDA – EURÓPA-BAJNOKSÁG

Kétgólos vereség a spanyoloktól

A lengyelországi Európa-bajnokságon a legjobb teljesítménnyel rukkolt elő a magyar válogatott a spanyolok ellen, de ez sem volt elég a pontszerzéshez, mert a második félidőre elfáradt a magyar együttes, amely végül 31:29-re veszített. Nagy Lászlóék a II. középdöntős csoportban ma Svédországgal játsszák utolsó mérkőzésüket, s ahhoz, hogy a minimális esély megmaradjon az olimpiai selejtező tornán való indulásra, a svédek ellen nyerniük kell.

Egy jól kezdő magyar és egy álmosan indító spanyol együttest láthattak a nézők a találkozó elején, s ennek köszönhetően Dujsebajev kiválasztottjai 3:1-re, majd 7:4-re is vezettek. Utána azonban a spanyolok percei következtek, akik egyenlítettek, majd hol a magyarok, hol a hispánok vezettek, s végül 15:15-ös döntetlennel mentek szünetre a csapatok. A magyar együttesben remekül teljesített a két Nagy: László és Kornél is jó napot fogott ki, szép megmozdulásokkal és remek gólokkal a csapat legjobbjai voltak. A második játékrész három spanyol góllal kezdődött. A 45. percben a védekezés után pályán maradt Schuch Nagy László átadása után egyenlített (23:23). A döntetlen kiharcolásában óriási szerepe volt Nagy Lászlónak, aki nyolc gólnál járt, valamint Nagy Kornélnak (öt gól) és Mikler Rolandnak is, aki kiváló védéseivel járult hozzá a csapat jó szerepléséhez. A magyar emberelőnyből azonban a spanyolok jöttek ki jobban: egy rossz bejátszáson és Gazdag elrontott ziccerén kívül egy spanyol gól fért bele a két percbe, majd Canellas megduplázta az előnyt (23:25). Arról, hogy ne legyen nagyobb a különbség a két csapat között, Dzsamali gondoskodott, de ez csak arra volt elég, hogy maradjon a két csapat közti kétgólos különbség. A lendület és az erő is elfogyott a végére a magyar együttesből, így az 55. percben már 29:25 volt az eredmény Spanyolország javára. A vége szoros lett, mivel Magyarországnak sikerült sorozatban három gólt szereznie, de a magyar szövetségi kapitány fia, Alex Dujsebajev nem kegyelmezett (28:30). Gazdag hétméterese már csak a szépítésre volt elég, mivel a maradék fél percet Spanyolország szépen eltöltötte a magyar kapu előtt, s a végén még egy időn túli hétméterest is lőhetett, így a vége: Spanyolország–Magyarország 31:29.

A magyar válogatottnak le kell győznie Svédországot, s csak abban az esetben harcolhatja ki az olimpiai selejtezőt, ha Norvégia megnyeri az Eb-t, vagy a döntőben Franciaország ellen veszít.

A mérkőzés jegyzőkönyve: Spanyolország–Magyarország 31:29 (15:15)

Wrocław, vezették: Guszko, S. Repkin (fehéroroszok).

Spanyolország: Sterbik, Perez de Vargas (kapusok), Gurbindo 1, Maqueda 1, Tomas 4, Entrerrios 3, Aguinagalde 1, Ugalde 4, Canellas 4, Morros, Antonio Garcia 4, Baena, Rivera 5/4, Mindegia, Del Arco, Dujsebajev 3.

Magyarország: Bartucz, Mikler (kapusok), Schuch 1, Pásztor, Iváncsik G. 1, Gazdag 2/2, Hornyák, Nagy Kornél 5, Nagy László 9, Dzsamali 3, Faluvégi 1, Zubai 1, Bánhidi 2, Borsos, Ancsin 1, Bodó 3.