2024. március 29., péntek

Megkezdték a tárgyalásokat a kontaktcsoport minszki ülésén

Megkezdték a tárgyalásokat a szembenálló felek Minszkben a kelet-ukrajnai konfliktus rendezésére életre hívott összekötő csoport tagjai - közölte szerdán a testületben Kijevet képviselő Leonyid Kucsma volt ukrán elnök sajtótitkára a Facebookon, ugyanezen a napon donyecki értesülések szerint ukrán fegyveresek Grad rakéta-sorozatvetővel lőtték az Oroszország által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok kezén lévő területeket.
Darka Olifer bejegyzése szerint Minszkben elkezdődött a Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló összekötő csoport ülése.
A fehérorosz fővárosban ugyancsak a nap folyamán készülnek összeülni a kontaktcsoportnak alárendelt politikai, gazdasági, humanitárius és biztonsági kérdésekkel foglalkozó munkacsoportok.
Az előző minszki tárgyalásokon a felek megállapodtak abban, hogy a Donyeck-medence térségét március 21-ig megtisztítják a gyalogsági aknáktól.
Ugyanakkor a magát önhatalmúlag kikiáltott, szakadár Donyecki Népköztársaság szerdán bejelentette, hogy az év kezdete óta első ízben lőttek ukrán fegyveresek a nehézfegyverek közé tartozó Grad rakéta-sorozatvetővel Donyecktól nyugatra lévő területeket. Eduard Baszurin a szakadárok "védelmi minisztériumának" szóvivője a minszki megállapodások súlyos megsértésével vádolta meg Kijevet. Baszurin nem zárta ki annak lehetőségét sem, hogy a rakéta-sorozatvetővel elkövetett támadással az ukrán fegyveresek saját erőiket, vagyis ukrán katonákat vettek volna célba. Azt sem tartotta lehetetlennek, hogy később a minszki megállapodások megsértését jelentő támadással a szakadárokat vádolják meg.
A donyecki védelmi minisztérium szerint az elmúlt nap során hirtelen kiéleződött a helyzet a szakadárok és ukrán erők közötti frontszakaszon, így ukrán fegyveresek 222 alkalommal lőtték a szakadárok ellenőrizte területet.
A kontaktcsoport múlt heti ülése után Martin Sajdik, az EBESZ képviselője közölte újságírókkal, hogy január 14-től újabb tűzszünetnek kell életbe lépnie. Szerinte Borisz Grizlov, Moszkva képviselője kezdeményezte, hogy tegyenek még egy kísérletet a fegyvernyugvás megteremtésére. December végén a szemben álló felek úgynevezett újévi tűzszünetben állapodtak meg. Ennek december 23-án nulla órakor kellett volna életbe lépnie és január közepéig tartania. Noha a Donyecki Népköztársaság "védelmi minisztériuma" megerősítette a fegyvernyugvásról szóló egyezség létrejöttét, és közölte, hogy készek tartani magukat hozzá, egyetlen nap sem hallgattak el a fegyverek a Donyec-medencében.