2024. április 24., szerda

Finn–orosz megállapodás menekültügyben

Oroszország és Finnország megállapodott abban, hogy szorosabbra fűzik menekültügyi együttműködésüket közös határukon, amin keresztül egyre több migráns lép az EU területére – jelentette be szerdán Petteri Orpo finn belügyminiszter.

Az 1340 kilométer hosszú határ a schengeni övezet egyik határa is, de a miniszter szerint a menekültek ügyeit kétoldalú alapon intézi majd a két ország. Arról nem szólt, hogy a szorosabb együttműködés milyen intézkedéseket jelent. Orpo azután adta ki a közleményt, hogy találkozott orosz partnerével, Vlagyimir Kolokolcevvel.

A finn kormány a múlt héten bírálta Moszkvát amiatt, hogy egyre több menedékkérőt enged eljutni a finn határra. Helsinki szerint a menekültválságra közös uniós megoldást kell találni. A finn határőrség szerint csak januárban 400 menedékkérő érkezett Oroszországból a határra, míg tavaly egész évben 700. Juha Sipilä finn és Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök pénteken megvitatja a migránsügy kérdéseit.

Az orosz külügy közölte, Oroszország megértéssel viszonyul a migrációs válsággal kapcsolatos finn aggodalmakhoz, és kész az összes fennálló kérdést építő módon, a kölcsönös tisztelet alapján megvitatni. Az orosz hatóságoknak nem áll érdekében a migrációs hullám növekedése, aminek megelőzéséért az orosz jogszabályoknak megfelelően lépéseket is tesz.

Megjegyezték, szem előtt kell tartani, hogy az orosz jogszabályok és Oroszország nemzetközi kötelezettségei alapján nem tiltott a kiutazás az ország területéről azoknak, akiknek nincsen schengeni vízumuk.