2024. április 19., péntek

A pártok anyagi gondjai

Az idei választások kampánya a korábbiakhoz képest valamelyest olcsóbb lesz

Nemanja Nenadić, a Transzparens Szerbia programigazgatója szerint a 2016-os választások költségei a korábbiakhoz képest valamelyest kisebbek lesznek, tekintettel arra, hogy a köztársasági költségvetés bevételei is csökkentek. Értékelése szerint a választások pénzelésére nagyjából 5 millió eurót fordítanak majd, míg korábban ezek a költségek 7-8 millió eurót tettek ki.

Az ellenzéki pártok többsége nehéz anyagi helyzetben van, részben azért, mert továbbra is az előző választások kampányában felhalmozott tartozásaikat nyögik, másrészről pedig ezúttal távol állnak a hatalomtól, így nem annyira érdekesek a támogatók számára, mondta Nenadić.

Ami magát a majdani választási kampányt illeti, gond, hogy korábbi, megoldatlan és rendszerbeli problémák is felmerülnek majd, véli Nenadić.

Bizonyos emberek ellen nem indult eljárás, bizonyos ügyeket – elsősorban a szavazatvásárlással kapcsolatos állításokat – nem vizsgáltak ki a hatóságok, az előző választásokban felhalmozott tartozásokat egyes pártok még nem rendezték. Időközben módosították a vonatkozó törvényt, így a politikai pártok működésére előirányzott pénzt a kampányra is költhetik a pártok. Az is probléma, hogy a kampány ideje alatt az aktuális állami tisztségviselők mindennapi feladataik végzése során saját magukat népszerűsíthetik. Ez persze nem csak Szerbiában jellemző, az országok többségében nem létezik olyan törvény, amely ezt a területet szabályozná. Egyelőre azt is lehetetlen megakadályozni, hogy a kampány során a pártok aktivistái pénzt, vagy egyéb javakat ajánljanak fel a polgároknak szavazatukért. Ez addig nem változik, amíg az ilyen viselkedést nem szankcionálják a lehető legszigorúbban és amíg a vonatkozó törvények nem térnek ki erre a jelenségre – magyarázta Nenadić.