2024. április 25., csütörtök
BIRKÓZÁS

Biztató magyar és szerb idénynyitó

Magyar és szerbiai szempontból kiválóan sikerült a szereplés a horvát nagydíjon, azaz a Zagreb Openen, ahol az idei kiírásban 12 ország mintegy 100 versenyzője lépett fel. A rangos tornán érezhető volt, hogy olimpiai évben vagyunk, mert Közép-Európa és a Balkán valamennyi országa elküldte a versenyzőit, rajtuk kívül Momir Petković vezetésével megérkeztek az amerikaiak is, valamint az argentinok. A megmérettetés aztán kiválóan sikerült, mert számos világ- és Európa-bajnoki érmes csatája volt látható. A szerb válogatott majdnem a legerősebb felállításban (a már olimpiai résztvevő Davor Štefanek kihagyta) Zentáról utazott el a horvát fővárosba, ahol bemutatkozott Sike András új magyar kötöttfogású szövetségi kapitány is. Csapata nem volt teljes, mert hiányzott belőle Bácsi Péter, Lőrincz Viktor és Kiss Balázs, de az olimpiai ezüstérmes Lőrincz Tamás vezetésével végül 91 ponttal megnyerték a csapatversenyt, a 84 pontos Lengyelország és a 77 pontos Szerbia előtt. Érdekesség, hogy a tavalyi Magyar Nagydíj óta sérült Módos Péter itt tért vissza, s mindjárt arannyal indított. A hosszú kihagyás után négy látványos győzelmet aratott. Sajnos a legyőzöttek között volt a zentai Nagy Tamás és Frísz Krisztián is, akik később mégis megkaparintották az érmes helyezést.

A magyar érmesek, 59 kg: 1. Módos Péter. 66 kg: 2. Losonczi Ottó. 71 kg: 1. Lőrincz Tamás. 80 kg: 2. Szabó László, 3. Kéri Zoltán. 98 kg: 3. Török Zsolt. 130 kg: 1. Lám Bálint… 3. Pap Arnold.

A szerbiai csapat is kiválóan szerepelt, hiszen összesen 8 éremmel gazdagodott. A legfényesebb medált a zentai Nemes Viktor szerezte, aki négy győzelem után állhatott fel a 80 kg-os dobogó legmagasabb fokára. Ezüstérmes lett Nagy Tamás (59 kg), Báló Petar (85 kg) és Boban Živanović (130 kg), bronzérmet pedig Frísz Krisztián (59 kg), Nemes Máté (66 kg), Aleksandar Maksimović (71 kg) és Nemanja Pavlović (130 kg) érdemelt ki.

A legközelebbi nagyverseny a Magyar Nagydíj, amelyet hagyományosan Szombathelyen rendeznek meg, ezúttal február 5. és 7. között.