2024. március 29., péntek
MATHIAS CORVINUS COLLEGIUM

Országos történelemverseny

A budapesti Mathias Corvinus Collegium és a Rubicon történelmi folyóirat az idei tanévben is meghirdette a Bonus Intra Országos Történelemversenyét, amelynek szervezői szeretnének újabb alternatívát nyújtani a történelmi érdeklődésű diákoknak arra, hogy felmérhessék tudásukat, javíthassanak az esszéírási és kutatás-módszertani technikáikon, valamint fejleszthessék történelmi ismereteiket. A verseny a közép- és emelt szintű történelem érettségire való felkészülést is hasznosan szolgálhatja, ezenkívül a szervezők a leendő hallgatók figyelmébe ajánlják azt a lehetőséget is, hogy egyetemi tanulmányaik alatt a Mathias Corvinus Collegium tagjai legyenek.

A verseny résztvevői a középiskolák 11–13. évfolyamára járó diákok, négyéves képzés esetén a 11–12., ötéves képzés esetén pedig a 12–13. évfolyamos diákok lehetnek, a versenyzők bármelyik középiskola-típushoz tartozó intézményből érkezhetnek. A verseny fő témakörei: 1. A középosztály hétköznapjai Magyarországon a dualizmus korában (naplók, visszaemlékezések alapján); 2. „Magyarország szovjetizálása”, 1945 mint társadalmi és politikai fordulópont; illetve 3. Nagyhatalmi konfliktusok Afrikában 1870 és 1918 között.

A Bonus Intra Országos Történelemverseny három fordulóból áll, amelyek közül az első forduló során egy 45 kérdésből álló internetes tesztet kell kitölteniük a versenyzőknek. Erre a regisztrációt követően 2016. február 7-éig lesz lehetőségük a jelentkezőknek, akiknek külön nevezési lapot nem kell kitölteniük, mivel az első forduló megoldása automatikusan jelzi a részvételi szándékot. Nevezési díj nincs. A tesztre való felkészülés segítéséhez a http://mcc.hu/bonusintra/ honlapon további részleteket adnak meg a kérdésekre vonatkozóan. Az eredményekről a szervezők visszajelzést küldenek. A teszt kérdései a honlapon megadott forrásokra és a középiskolai tananyagra épülnek. A második fordulóban egy 9–12 oldal terjedelmű pályamunkát várnak a diákoktól. Minden, a második fordulóba jutott versenyzőnek a három megadott témakör közül kell egyet kiválasztania és kifejtenie. A pályamunkák beérkezési határideje 2016. március 15. A beérkezett munkákat egy többfős szakmai bizottság bírálja majd el, és az elbírálás után minden résztvevő részletes értékelést kap a dolgozatáról. A döntőbe a két forduló alapján legmagasabb pontszámot elért 10–15 diák kerül. Az utolsó forduló időpontja 2016. április 16., helyszíne pedig a Mathias Corvinus Collegium épülete (1016 Budapest, Somlói út 51.) lesz. A döntőbe jutott tanulók egy kétnapos rendezvény során szakmai zsűri előtt tízperces prezentáció keretében védik meg dolgozataikat, valamint válaszolnak a bírálók által előzetesen feltett kérdésekre, és így alakul ki a verseny végeredménye.

A verseny győztesének jutalma egy hely az Mathias Corvinus Collegium Junior képzésében. A döntő résztvevői értékes könyvcsomagokban részesülnek, díjazásuk a Rubicon folyóirat, a Magvető, a HVG, a Figyelő, a Netprinter, az Eduline és a Budapesti Történeti Múzeum jóvoltából valósul meg. Ezenkívül előnyt élveznek majd a Mathias Corvinus Collegiumba történő felvételijük során is. A verseny kiírói minden történelem iránt érdeklő fiatal jelentkezésére számítanak, köztük a vajdasági magyar fiatalok jelentkezésére is.