2024. március 28., csütörtök

Virágzó kapcsolatok az USA-val

A távozóban lévő amerikai nagykövet bízik Szerbia stabilitásának fenntartásában

Michael Kirby, az Amerikai Egyesült Államok belgrádi nagykövete és Aleksandar Vučić szerb kormányfő tegnapi találkozójukon egyetértettek azzal kapcsolatban, hogy az USA és Szerbia kapcsolatai soha nem voltak annyira jók, mint amilyenek most.

Michael Kirby és Aleksandar Vučić (Fotó: Beta/Kormányiroda)

Michael Kirby és Aleksandar Vučić (Fotó: Beta/Kormányiroda)

A kiküldetésének végén lévő Kirby búcsúlátogatása során a felek megállapították: a két ország politikai kapcsolatai egészen más szinten vannak, mint három évvel ezelőtt, amikor a nagykövet Belgrádba érkezett. Szerbia és az USA ma sokkal jobban megértik egymást, hangsúlyozta Vučić és Kirby, mondván, hogy a kapcsolatok szoros voltát alátámasztja a szerb miniszterelnök két hivatalos egyesült államokbeli látogatása 2015-ben.

Vučić megköszönte a nagykövetnek, amiért a diplomácia területén szerzett hatalmas tudásával és tapasztalatával hozzájárult a szerb és az egyesült államokbeli gazdasági együttműködés fokozásához. Kirbynek is köszönhető, hogy az utóbbi években több államokbeli beruházó is érkezett Szerbiába, emelte ki a miniszterelnök.

Kirby pedig azért mondott köszönetet Vučićnak, amiért az utóbbi három évben folyamatosan segítette. Végül reményét fejezte ki, hogy az USA és Szerbia kapcsolatai a jövőben tovább mélyülnek. Kirby hiszi, hogy Szerbiának sikerül fenntartania a politikai és gazdasági stabilitást.