2024. április 24., szerda

A matematika, fizika, kémia is lehet izgalmas

Periódusos rendszer mézeskalácsból és sok egyéb érdekesség várta a diákokat a Tehetségpontok diákjainak, tanárainak összejövetelén

A természettudományi tantárgyak iránt érdeklődő diákok számára szervezett érdekes foglalkozásokat szombaton Szabadkán a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács. Kémia, fizika, logikai játékok, matematika szerepeltek a programban, s minden előadó arra törekedett, hogy érdekesebbnél érdekesebb játékokkal, feladatokkal hozzák közelebb a gyerekekhez az adott tantárgyat, tudományágat.

A szabadkai Ivan Sarić Műszaki Középiskolában az általános iskola negyedikesei, felsősök, elsős, másodikos középiskolások gyűltek össze, körülbelül 80-an, és 20 pedagógus – mindannyian olyan vajdasági iskolákból, amelyek tehetségpontok, tehát ahol foglalkoznak tehetséggondozással. A szabadkai J. J. Zmaj, a Széchenyi István, a Majsai úti, a csantavéri Hunyadi iskola diákjai, a Coffman Judit tehetséggondozó hétvégi iskola növendékei, a muzslyai iskola tanulói, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium diákjai és tanárai gyűltek össze, sőt a rendezvénynek helyszínt adó műszaki középiskola is tehetségpont, hallottuk De Negri Ibolyától, a VATT elnökétől.

Az izgalmas kísérletekkel, a sok-sok kedvcsináló feladattal, a frappáns ötletekkel, mint például a kémiai elemek mézeskalácsból készült periódusos rendszere, mind-mind a természettudományok megszerettetését, a velük való további elmélyült foglalatosságot szolgálták. Látni kellett volna a zentai bolyais diákokat, milyen odaadóan segítettek a kémiai kísérletek iránt érdeklődő kisdiákoknak!

A Tehetséghálózat program első találkozója zajlott le most szombaton, az elkövetkező hónapokban is lesz egy-egy ilyen szakmai nap, amikor is a vizuális művészeteké, majd a népzenéé, néptáncé, a zeneművészeté lesz a főszerep, s az ezek iránt érdeklődő, e téren tehetséges gyerekek jönnek össze egy-egy szombat délelőtt. A tanároknak pedig minden ilyen és hasonló összejövetel jó alkalom a tapasztalatcserére.

A foglalkozások a magyarországi EMMI Nemzeti Tehetségprogramja révén valósulnak meg.