2024. március 29., péntek

A magyar kultúra napja a ma tükrében

Tisztelegve a magyar kultúra napja előtt, a szabadkai Népkör MMK-ban olyan megemlékezésre került sor, amely a mai világot tükrözi. A művelődési központ színjátszócsoportja, a Fabula Rasa Színjátszó Grund nagyszámú közönség előtt mutatta be Tasnádi István: Cyber Cyrano című művét, Greguss Zalán rendezésében. Az előadás nagy vonalakban a mai internetes világ csapdáiról, az álprofilok rejtette veszélyekről szól. Az egybegyűlteket Takács Márta, a Népkör MMK elnöke köszöntötte:

Bodnár Lonetta, Budincsevity Krisztián és Sábity Anita a bemutató után (Lukács Melinda felvétele)

Bodnár Lonetta, Budincsevity Krisztián és Sábity Anita a bemutató után (Lukács Melinda felvétele)

– Statisztikát tanítok fiataloknak, és arra szoktam felhívni a figyelmet, hogy a statisztikával lehet élni és visszaélni, akárcsak a mai cyber világban az internettel, az informatika vívmányaival. Hasznos és csodálatos információkat gyűjthetünk be a világhálóról, virtuálisan tekinthetünk meg tárlatokat, régi magyar könyveket, verseket olvashatunk, filmeket nézhetünk, zenét hallgathatunk. Ezek segíthetnek a munkánkban, eligazodni a mindennapjainkban, léteznek azonban olyan információk is, amelyek félrevezethetnek bennünket, a kultúrát egysíkúnak láttatják, holott a kultúra és ezen belül a magyar kultúra is nagyon sokrétű. Nem irigylem a mai fiatalokat, mivel nem könnyű eligazodni az információk gyűjtése során. Meg kell tanulniuk kiszűrni mindazt, ami jó és hasznos, hiszen az információkat célzottan rosszra is lehet használni. Nem egyszerű a dolguk, és az előadás is erre világít rá. A Népkörben arra törekszünk, hogy a kultúrát mindig jól közvetítsük – hallottuk Takács Mártától.      

A Fabula Rasa Színjátszó Grund nem először áll elő Tasnádi-művel, korábban a Rovarokat és a Titanic vízirevüt játszották. Greguss Zalántól megtudhattuk, hogy továbbra is foglalkoznak Tasnádi István szövegeivel, a Cyber Cyrano után ugyanis az East Balkánt mutatják majd be. A Cyber Cyranot hárman játszották, Bodnár Lonetta, Budincsevity Krisztián és Sábity Anita, akik egyebek közt arról szóltak, hogy az internetes összeköttetés valóban rejt csapdákat, hiszen sosem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy kivel csevegünk.