2024. április 19., péntek

A varázsló kertje

A szabadkai Csáth-Kör műsora a magyar kultúra napján

A szabadkai Életjel Csáth Géza Művészetbaráti Kör pénteken este a Városi Könyvtárban, rendezvényei állandó helyszínén tartotta meg műsorát, amellyel a magyar kultúra napja előtt tisztelgett. Mint ismeretes, 1823-ban, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát. Erről, valamint a magyar kultúra fontosságáról is beszélt többek között a műsort vezető Bencsik István, aki nemzeti kultúránk gazdagságát illusztrálandó kiemelte, a német nyelvterületnek 5000 feljegyzett népdala van, nekünk ezzel szemben 250 000.

Kölcsey Himnuszát Basity Gréta adta elő, ezt követően pedig ft. Szakály József a vallás és a kultúra kapcsolatáról tartott egy kimerítő, alapos, történelmi visszatekintéssel, példákkal gazdagon illusztrált előadást, amelynek keretében arra is kitért, létezhet-e kultúra vallás nélkül, illetve fordítva.

(Bajtai Kornél felvétele)

(Bajtai Kornél felvétele)

Rizsányi Attilától a közönség Arany János: Szent László című művéből hallhatott részleteket, majd következett a három vallomástevő: ft. Utcai Róbert, Molnár Krekity Olga és dr. Czékus Géza, akik arról beszéltek, mit jelent számukra a magyar kultúra, hogyan élik azt meg, illetve hogyan találkoztak vele.

Utcai Róbert visszaemlékezett a gyerekkorára, arra, hogy szülei hogyan adták át neki a magyar szellemiséget, kultúrát, beszélt középiskolás éveiről a szabadkai Paulinumban, amikor kiállításokra, koncertekre látogattak, és mesélt a nyáron Csantavéren bemutatott István a király rockoperával kapcsolatos élményeiről is. Molnár Krekity Olga a versmondással kapcsolatos élményeit, tapasztalatait osztotta meg a közönséggel, Czékus Géza pedig többek között a temetkezési szokásokról, a kántorénekekről, a temetői sírfeliratokról beszélt.

Miklenovics Aranka Váci Mihály: Szelíden mint a szél című versét adta elő, Molnár Krekity Olga pedig Balassi Bálint: Egy lengyel ének című költeményét.

Az est kísérőrendezvényeként a közönség Nagy László virágportréinak alkalmi tárlatát is megtekinthette.