2024. április 20., szombat
Március 15-ére

Újra lesz Kossuth-szobor Magyarittabén

Tavaly nagypéntek hajnalán ellopták Kossuth Lajos magyarittabéi mellszobrát. A 111 éves mellszobor máig nem került elő, de folynak az előkészületek arra, hogy március 15-én ugyanott felavassák a nemzet atyjának új szobrát.

Remélhetőleg az időjárás is kedvez majd

Remélhetőleg az időjárás is kedvez majd

A Kossuth-szobor eltűnése nagy elkeseredést váltott kis az 1300 lakosú bánáti faluban. Mint ahogy Petes Béla tanácselnök mondja, Magyarittabét nem lehetne elképzelni szobor nélkül, mert az tartja össze ezt a kis közösséget. Minden évben március 15-én a Kossuth-szobornál találkozott nemcsak Magyarittabé, hanem a környék és az egész Vajdaság magyarsága. Ez így lesz majd az idén is.
Marton Károlytiszteletes úr úgy látja, hogy a szobor eltűnése nem volt a véletlen műve, hanem Isten akaratából történt. A csalódottságot ugyanis csakhamar az összefogás, a segíteni akarás, az eltökéltség váltotta fel. Felrázta a magyarság nemzettudatát.

Anyaországi támogatásból, a Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével már elkészült az új Kossuth-szobor, amely az eredetinek hű (rekonstruált) mása, ugyanis a magyarországi Soltvadkerten álló – ugyancsak Horvay János által készített – alkotásról lett mintázva.

Szombaton Magyarittabén járt Biacsi Karolina kőszobrász, restaurátor, és Nagy Tímea építész, akik elvégezték a teleprendezéssel kapcsolatos méréseket. Restaurálják a talapzatot, a talapzat körüli kerítéssel együtt, valamint felújítják a szobor környezetét is, figyelembe véve a közösség akaratát és a terepviszony által nyújtott lehetőségeket.
A munkálatokat március elejéig be kell fejezni, hogy március 15-én, szoboravatással kezdődhessen a megemlékezés Magyarittabén.