2024. április 20., szombat
ASZTALITENISZ – WORLD TOUR SOROZAT

Ázsiai győzelmek az Eb-főpróbán

A világranglista 26. helyén álló hongkongi Tie Jana, valamint az első helyen kiemelt, a januári rangsorban a hetedik helyezett tajvani Csuang Csih-juan (Chuang Chih-yuan) győzelmével ért véget a szerdától vasárnapig tartó World Tour sorozat budapesti tornája, amelynek a Tüskecsarnok adott otthont. A torna legeredményesebb versenyzője a férfi egyéni győztese, Csuang lett, aki a párosok versenyében is a dobogó legfelső fokára állhatott fel, miután honfitársával, Huang Seng-senggel a döntőben 3:1-re nyertek a Karsai Ferenc által vezetett, Robin Devos és Cédric Nuytinck alkotta belga kettős ellen. Csuang 2013-ban Párizsban párosban világbajnok lett, a World Tour (korábbi nevén Pro Tour) sorozatban azonban 18 év alatt egyetlen páros aranyérmet sem sikerült begyűjtenie: hatszor játszott döntőt, s valamennyit elveszítette. Ahogy minden sorozatnak, egyszer Csuangénak is vége kellett, hogy szakadjon, s ez Budapesten történt meg.

A szerbiai versenyzők közül Aleksandar Karakašević jutott legtovább: az első számú szerbiai asztaliteniszező a 64-es főtáblán az első fordulóban a brazil Matsumoto ellen nyert 4:1-re, majd a legjobb tizenhat közé jutásért hatalmas küzdelemben 4:3-ra győzte le a torna negyedik kiemeltjét, a dél-koreai Kim Donghjunt. A 20. helyen kiemelt Karakaševićnek a nyolcaddöntő jelentette a végállomást, miután a nyolc közé jutásért 4:2-re veszített a francia Robinot ellen. Karakaševićen kívül még Marko Jevtović szerepelt a 64-es főtáblán: a szerb válogatott oszlopos tagja a francia Gauzytól kapott ki 4:1-re. Pető és Jevtović párosban kiharcolta a főtáblán való szereplést, de a nyolc közé nem sikerült bejutniuk, mivel 3:1-re kikaptak a tajvani Csen/Csiang kettőstől. A torna az október 18. és 23. között sorra kerülő egyéni és páros Európa-bajnokság főpróbája volt, amelyet majd szintén a Tüskecsarnokban rendeznek meg.

A versenyzőknek nem sok idejük maradt a pihenésre, ugyanis január 27-től már Berlin lesz a házigazdája a World Tour sorozat következő állomásának, amelyen az előzetes benevezések alapján Szerbiából Erdélyi Annamária, Fehér Gabriella és Marko Jevtović vesz részt.

Eredmények, férfiak, egyéni, a 32 közé jutásért: Karakašević–Matsumoto (brazil) 4:1, Jevtović–Gauzy (francia) 1:4, Szita–Bobocica (olasz) 0:4, Kosiba–Nordberg (svéd) 4:3, Jakab–Pucar (horvát) 3:4. A nyolcaddöntőbe jutásért: Karakašević–Kim Donghjun (dél-koreai) 4:3, Kosiba–Kim Minhjeok (dél-koreai) 3:4. A nyolc közé jutásért: Karakašević–Robinot (francia) 2:4. Elődöntő: Csuang (tajvani)–Gauzy 4:2, Csiang (tajvani)–Csen (tajvani) 0:4. Döntő: Csuang–Csen 4:0.

Páros, a negyedöntőbe jutásért: Pető/Jevtović–Csen/Csiang (tajvani) 1:3, Bruckner/Nagy–Devos/Nuytinck (belga) 0:3, Lakatos/Szudi–Ho/Ng (hongkongi) 3:0. Negyeddöntő: Lakatos/Szudi–Csen/Csiang 0:3. Elődöntő: Devos/Nuytinck–Livencov/Pajkov (orosz) 3:1, Csen/Csiang–Csuang/Huang (tajvani) 0:3. Döntő: Csuang/Huang–Devos/Nuytinck 3:1.

Nők, egyéni, a 32 közé jutásért: Lovas–Cseng (tajvani) 2:4, Póta–Liu (tajvani) 4:0, Madarász–Yu (kínai) 2:4, Pergel–Hajata (japán) 4:2. A nyolcaddöntőbe jutásért: Póta–Doo (hongkongi) 3:4, Pergel–Jang Haeun (dél-koreai) 3:4. Elődöntő: Tie Jana (hongkongi)–Cseng (tajvani) 4:1, Doo–Jang Haeun 3:4. Döntő: Tie Jana–Jang Haeun 4:3.

Páros, a nyolc közé jutásért: Madarász/Pergel–Ju/Zhou (szingapúri) 3:2. Negyeddöntő: Jeon/Jang (dél-koreai)–Madarász/Pergel 3:1. Elődöntő: Jeon/Jang–Shan/Solja (német) 3:1, Dolgik/Mihajlova (orosz)–Jiang/Tie (hongkongi) 1:3. Döntő: Jeon/Jang–Jiang/Tie 3:2.

U21-es torna, fiúk, a 32 közé jutásért: Nagy Némedi–Ranefur (svéd) 3:2, Strugarević–Cassin (francia) 0:3. A nyolcaddöntőbe jutásért: Nagy Némedi–Landrieu (francia) 0:3. Döntő: Lim (dél-koreai)–Akkuzu (francia) 3:0.

Lányok, a 32 közé jutásért: Fenyvesi–Sibata (japán) 1:3, Truzsinszki–Lam (hongkongi) 3:0, Makszuti–Trosman (izraeli) 0:3, Savić–Bajor (lengyel) 2:3. A nyolcaddöntőbe jutásért: Truzsinszki–Hajata (japán) 0:3. Döntő: Hajata–Kato (japán) 1:3.