2024. április 24., szerda

Szóljon a dal!

Az Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi válogatójára összesen 372 dallal neveztek be az előadók

A zenei tehetségkutató műsorokból megismert énekesek sikerét hozta A Dal című programsorozat első elődöntője, amelyet szombaton tartottak meg Budapesten. A tíz fellépő közül a legjobb hat versenyző jutott tovább a középdöntőbe, tovább növelve ezzel esélyét arra, hogy ő képviselhesse Magyarországot az idei Eurovíziós Dalfesztiválon, amelynek Svédország ad otthont.

Az Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi válogatójára összesen 372 dallal neveztek be az előadók, akik közül az előzsűri tagjai az általuk legjobbnak ítélt harminc szerzeményt juttatták be az elődöntőkbe. A szombaton megtartott első elődöntőben tíz dalt hallhatott a közönség. Az előadókra a verseny megújult zsűrijének tagjai, Both Miklós, Frenreisz Károly, Pierrot és Zséda mellett ötödik zsűritagként a közönség is szavazhatott, egyrészt letölthető mobilalkalmazás segítségével, másrészt a verseny honlapján, harmadrészt SMS formájában, majd az összesített nézői pontszámok átlagát hozzáadták a zsűritagok pontjaihoz, és így született meg az első elődöntő végeredménye. Az első helyen Freddie, azaz Fehérvári Gábor Alfréd Pioneer című dala, a másodikon Benji Kötéltánc, a harmadikon holtversenyben a Mushu Uncle Tom és az Egy Másik Zenekar Kéne egy közös kép című dala végzett, az ötödik, szintén továbbjutást érő helyen kialakult holtversenyt követően a zsűri Tolvai Reni és Török Jázmin közül az előbbire adta a voksát, aki ennek köszönhetően a Fire című dalával szintén ott lesz a középdöntőben, csakúgy, mint a ByTheWay együttes, amely a Free to Fly című dalával a közönség jóvoltából jutott tovább.

Az első elődöntőben legtöbb pontot szerző Freddie sokak szerint a végső győzelemre is esélyes (fotó: MTI – Illyés Tibor)

Az első elődöntőben legtöbb pontot szerző Freddie sokak szerint a végső győzelemre is esélyes (fotó: MTI – Illyés Tibor)

A verseny második és harmadik elődöntőjének fellépői között ott lesz Agárdi Szilvi, a B the First, Berkes Olivér és Tóth Andi, C.E.T., Gájer Bálint, Gáspár Laci, a Group’n’Swing, Horányi Juli, Ív, a Kállay Saunders Band, a Karmapolis és Szécsi Böbe, a Maszkura és a Tücsökraj + Siska Finuccsi, Nika, Oláh Gergő, a Parno Graszt, a Passed, Patai Anna, Petruska, Singh Viki és Vásáry André is. A második elődöntőt január 30-án, a harmadikat február 6-án rendezik, ezekből is hat-hat dal jut tovább a két középdöntőbe, amelyeket február 13-án és 20-án tartanak meg. A Dal február 27-ei döntőjébe nyolc produkció jut be, amelyek közül az első helyezett képviseli Magyarországot az idei, sorrendben 61. Eurovíziós Dalfesztiválon, amely május 10-e és 14-e között kerül megrendezésre a svéd fővárosban, Stockholmban.